Ziua Mediului, marcată la Biblioteca Judeţeană


Ziua Mondială a Mediului se serbează în întreaga lume în fiecare an, pe data de 5 iunie, începând din anul 1972, când la Stockolm la Conferinţa pentru Sănătate Umană organizată sub egida Națiunilor Unite, Adunarea Generală a Națiunilor a stabilit că ar trebui încurajate acțiunile pentru protejarea mediului înconjurător. Marcarea în acest an a Zilei Mondiale a Mediului, sub tema ”Gândeşte. Mănâncă. Salvează!”, reprezintă un prilej de a atrage atenţia asupra necesităţii protejării mediului înconjurător, în sensul reducerii risipei de alimente, economiei de bani, minimizării impactului asupra mediului şi utilizării unor tehnologii curate în producţia de alimente.

În timp ce planeta se luptă pentru a ne furniza suficiente resurse pentru a susține cele 7 miliarde de oameni, o treime din producția mondială de alimente se pierde. Cu toate acestea, 1 din 7 oameni merge nemâncat seara la culcare iar mai mult de 20.000 de copii sub vârsta de 5 ani mor zilnic de foame. Dacă mâncarea este irosită, aceasta înseamnă că toate resursele utilizate în producția de alimente sunt de asemenea pierdute. Producția mondială de alimente este responsabilă pentru 70% din consumul de apă dulce, 80% din defrișări și 30% din emisiile de gaze cu efect de seră. Poluarea și supra-exploatarea resurselor naturale ne compromite propria bunăstare și calitatea vieții. O tranziție spre un stil de viață mai durabil este crucială pentru a permite generațiilor viitoare de a avea acces la partea lor echitabilă a resurselor. În aceste condiţii, este nevoie de un consum durabil, prin reducerea consumului de resurse, reducerea degradării și poluării mediului, crescând în acelaşi timp calitatea vieţii.

Cu acest prilej, Agenția pentru Protecția Mediului Vâlcea organizează azi, la Biblioteca Județeană Antim Ivireanul,  o serie de activități, constituite într-un îndemn pentru tânăra generație de a fi mai responsabili în ceea ce privește atitudinea față de mediul înconjurător, după cum urmează: proiectarea de materiale video instructiv-educative cu participarea a cca 100 de elevi ai Școlii Tache Ionescu și ai Grupului Școlar Oltchim Rm. Vâlcea; expoziție de desene si de obiecte realizate din materiale reciclabile de către copiii de la Grădinița cu Program Prelungit Nord 1 şi elevii clasei a VII-a A de la Școala Nr. 5 Rm. Vâlcea; expoziție de fotografie reprezentând plante, animale și peisaje din județul Vâlcea.