Ziua Dunării, sub aceeași egidă „Fii activ pentru Dunăre!”


directia_apelor_si_protectia_mediuluiAstăzi, 29 iunie, la propunerea țărilor dunărene și sub auspiciile Comisiei Internaționale pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR), cu sediul la Viena, se sărbătorește, pentru al optulea an consecutiv, Ziua Dunării. Comisia Internaţională pentru Protecţia Fluviului Dunărea a propus ca tema anului 2010 să fie menţinută şi în anul 2011, respectiv să pună accent pe conştientizarea publicului privind  importanţa  protejării fluviului Dunărea şi a râurilor din bazinul acestuia .-„Fii activ pentru Dunăre!”. Pe data  de 29 iunie 2004, sub sloganul “ Punte către Viitor”, la propunerea țărilor dunărene și sub auspiciile Comisiei Internaționale pentru Protecția Fluviului Dunărea (ICPDR), cu sediu la Viena, s-a  sărbători pentru prima dată Ziua Dunării.

Al doilea fluviu ca lungime din Europa, după Rin, Dunărea curge pe o distanță de 2 858 km, de la izvoarele din Munții Pădurea Neagră și până la vărsarea în Marea Neagră. Bazinul său, cu  o dimensiune de peste 800 000 km2, numără în jur de peste 80 000 000 de locuitori din nouă țări (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Rep. Iugoslavia, Bulgaria, România și Ucraina). Pe teritoriul României, Dunărea parcurge ultimii 1 075 km, intrând în țara noastră la Porțile de Fier și terminându-și drumul în Delta Dunării, cea mai reprezentativă din Europa și una din cele mai complexe din lume.

Manifestările dedicate „Zilei Dunării” se vor desfășura în toate statele dunărene, pentru a marca dorința comună a acestora de a-și uni forțele în sprijinul protejării acestui fluviu unic în Europa. Activitățile organizate cu prilejul sărbătoririi „Zilei Dunării” acordă o importanţă deosebită conștientizării și participării populaţiei la eforturile de conservare a fluviului Dunărea. Obiectivul principal al acestor manifestări este acela de a implica cetățenii țărilor dunărene în multiple activități independente sau comune, desfășurate pe plan local, național și regional.

În mesajul său, László BORBÉLY,  Ministrul Mediului şi Pădurilor transmite: „În această zi aniversară, sper ca acţiunile noastre prezente şi viitoare să demonstreze că într-adevăr suntem activi pentru Dunăre, pentru afluenţii săi şi totodată că suntem preocupaţi de sănătatea apelor noastre”.