Ziua de 5 august, Ziua Bibliotecarilor Vâlceni


Recent, la Arhiepiscopia Râmnicului a avut loc un eveniment cultural de excepţie, organizat sub genericul „Evocarea Cuviosului Ioan Iacob de la Neamţ, patronul spiritual al bibliotecarilor”. Acesta a debutat cu o slujbă de Te Deum, oficiată chiar de Înaltpreasfinţia Sa Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, în Catedrala Arhiepiscopală. Evenimentul a conti­nuat în Sala de Conferinţe „Iosif Gafton”, cu o serie de intervenţii. „Astăzi comemorăm 54 de ani de la trecerea la cele veşnice ale celui care a fost Sfântul IOAN IACOB de la NEAMŢ, patronul spiritual al Bibliotecii Naţionale a României. Iniţiativa come­morării Sfântului Ioan Iacob îi aparţine Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Varsanufie, cel care, în anul 2013, a participat la simpozionul organizat de Biblioteca Naţională a României,  unde a vorbit despre viaţa plină de smerenie a acestuia.
„Viaţa sa este pentru fiecare dintre noi, mai întâi o pildă de smerenie, pentru că el a trăit în multă smerenie, mai apoi un îndemn de a mărturisi cre­dinţa aşa cum a făcut-o el neîncetat, un exemplu pentru femeile creştine de a creşte copii în credinţă aşa cum l-a  crescut bunica lui, dar mai ales o mare mângâiere pentru că el este unul din marii mijlocitori înainte tronului lui Dumnezeu pentru cei care poartă numele de creştin şi trăiesc în această ţară sau sunt români şi au plecat în afara graniţelor ei.”(ÎPS Varsanufie)
Sfântul Ioan Iacob Hozevitul este una dintre marile personalităţi ale culturii şi civilizaţiei româneşti, apreciat de N. Iorga pentru talentul mânuitor al condeiului şi de George Enescu pentru cultura muzicală, însă puţini ştiu că a fost poet, prozator şi bibliotecar. Monah conştincios, a manifestat compasiune şi o grijă delicată faţă de bolnavi sau răniţi de război fiind socotit de mulţi preoţi ca „doctorul mănăstirii”, punând în practică îndemnul medicului creştin Nicolae C. Paulescu „îngrijiţi pe bolna­vul mizerabil, nu ca pe un om, nu ca pe un frate care suferă, ci ca pe Însuşi Dumnezeu.” Sfântul Ioan Iacob de la Neamţn, de aceea Biserica neamului său îl aşteaptă să revină pe melea­gurile natale.”, a spus Remus Grigorescu, directorul Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” Vâlcea.
 În intervenţia sa, Înaltpreasfinţia Sa Varsanufie a dat citire Hrisovului prin care bibliotecarii vâlceni vor avea o zi a lor. „Preaiubitului cler şi tuturor dreptcredincioşilor creştini de din Dumnezeu păzită Arhiepiscopie a Râmnicului, HRISOV, har şi pace de la Dumnezeu, Cel în Treime lăudat, iar de la noi părintească binecuvântare! Noi, Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, având în vedere că Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ (+ 1960), isihast de mare ţinută duhovnicească, care a trudit la Mănăstirile Neamţ din Moldova, unde a împlinit ascultarea de bibliotecar şi „Sfântul Sava” din apropi­erea Betleemului, vieţuind o perioadă şi la Mănăstirea Turnu din judeţul Vâlcea, iar în scrierile sale a arătat importanţa misiunii bibliotecarului şi puterea du­hov­nicească a cuvântului tipărit, hotă­râm ca în ziua de 5 august, zi de prăz­nu­ire a Sfântului Ioan Iacob, să fie prăz­nuită ca Zi a Bibliotecarului vâl­cean, ca prinos de cinstire adus Sfântului Cuvios Ioan iacob şi spre rodnicia activităţii bibliotecarilor”.
Despre viaţa acestui sfânt român publicul a putut afla şi din filmul  docu­mentar în care sunt prezentate câteva din faptele care au dus la canonizarea acestuia de  către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa din 20 iunie 1992, cu data de prăznuire în calendar pe 5 august, creat de Flori Ghiţă, Compartimentul „Informare biblio­grafică”. Evenimentul cultural s-a încheiat cu un moment poetic compus din câteva poezii remarcabile, scrise de Cuviosul Ioan Iacob în liniştea Chiliei Sfintei Ana din Mănăstirea Hozeva, în pustiul Iordanului, susţinut de câţiva dintre actorii Teatrului „Ariel”: Camelia Constantin, Tatiana Sîrghi, Inga Marcu, Dan Constantin, Radu Niculescu, Gogu Preda şi Cristian Gomboşanu.