Ziua Armatei Române se sărbătoreşte şi în Râmnic


Ziua de 25 Octombrie reprezintă un moment cu valoare de referinţă, atât pentru cei care poartă cu onoare şi mândrie uniforma militară, cât şi pentru întregul nostru popor. Este ziua în care ostaşii Armatei Române au pus capăt ocupaţiei străine, eliberând ultimele plaiuri de pământ românesc.

25 Octombrie constituie, mai presus de toate, un înălţător şi pios moment de aducere aminte a celor care au luptat pana la sacrificiul suprem pe fronturile cumplite ale ultimei conflagraţii mondiale si a glorioaselor fapte de arme ale părinţilor si bunicilor noştri. Armata a luat fiinţa, s-a transformat, in pas cu cerinţele vremurilor, a dăinuit in timp, depăşind obstacole care păreau de netrecut, având ca temelie de neclintit devotamentul, curajul, puterea de munca si de sacrificiu a bravului ostaş roman.

Prin semnificaţia sa, aceasta zi readuce in memoria noastră, a tuturor, faptele de arme ale ostaşilor romani cazuti pe câmpurile de lupta pentru apărarea fiinţei naţionale si a gliei stramosesti, pentru libertate, si siguranţa naţionala.

Momentele relevante ale istoriei Armatei României demonstrează ca, permanent am ştiut sa ne dezvoltam in sprijinul naţiunii romane, dar mai ales am ştiut sa luptam pentru păstrarea identitatii si independentei acesteia. Eroii noştri sunt la loc de cinste in cartea de aur a istoriei neamului, sângele acestora, vărsat pe câmpurile de batalie, demonstrând curajul, spiritul de sacrificiu si dragostea de patrie ce a animat întotdeauna militarii romani, din cele mai îndepărtate vremuri pana in prezent.

Armata României de astăzi este moderna, bine antrenata si performanta. Militarii romani participa la misiuni de menţinere a păcii si de instruire pe mai multe continente, in operaţii desfaşurate sub egida ONU, NATO, UE si OSCE. Prin ferma angajare cu efective militare in zonele de conflict, România demonstrează, cu puterea faptelor, ca are capacitatea si determinarea sa acţioneze, alături de aliaţi, pentru asigurarea păcii si stabilităţii in lume.

Peste tot unde acţionează, militarii romani sunt recunoscuţi ca adevăraţi profesionişti, capabili sa facă cu succes noilor provocări, intr-o perioada in care se schimba frecvent misiunile forţelor, in care apar noi modalitati de gestionare a conflictelor, noi tehnologii si forme moderne, complexe, de îndeplinire a acţiunilor militare.

Tenacitatea eforturilor cotidiene si de multe ori anonime ale fiecăruia dintre noi, generează liniile de forţa pe care se sprijină încrederea cetăţenilor patriei noastre.

Militarii romani, printre care si geniştii vâlceni, au avut un rol important in consolidarea prestigiului internaţional al tarii noastre. Militarii sunt cei mai buni ambasadori ai imaginii României in lume. Exemplul lor de devotament, de profesionalism si de curaj, dovedit atât in misiunile desfaşurate in teatrele de operaţii, dar sin in tara in sprijinul populaţiei afectate de diferite dezastre, este un motiv de mândrie pentru fiecare cetatean al acestei tari.

Este o datorie sfânta pentru fiecare dintre noi sa dam, de Ziua Armatei României, onorul solemn camarazilor noştri cazuti la datorie si sa omagiem cu deosebit respect si recunoştinţa sacrificiul lor.  Alegând cariera armelor nu am ales o meserie, ci ne-am asumat un destin si o misiune pe cat de dificila, pe atât de onoranta.

Avem de îndeplinit, sub puterea Jurământului, o datorie sacră, pe care o vom duce la bun sfârşit urmând cele mai importante lecţii ale vieţii: a devotamentului, a patriotismului, a curajului şi a datoriei.