Zaremba sună, iar, retragerea! Cine-l mai crede?


• cel mai detestat polonez din istoria Vâlcii spune că sfatul său pentru conducerea PCC este să uite de Oltchim cât mai repede • în mod paradoxal, Zaremba se alătură lui Diculoiu și mătură pe jos cu administratorii judiciari • „majoritatea angajaților stă degeaba acum la Oltchim”, crede Zaremba


Declarațiile publice ale reprezentantului PCC își continuă cursul schimbat brusc în urma eșuării tentativei de a cumpăra Oltchim pe nimic, în toamna lui 2012. Pentru Wojciech Zaremba, subiectul combinatului vâlcean nu mai ține de prioritățile sale absolute, cel puțin la nivel declarativ.

Într-o  nouă ieșire la rampă în presa centrală, polonezul spune că, pentru PCC, ideal ar fi să uite cât mai repede de Oltchim și să se reorienteze până nu e prea târziu. Acum, Zaremba spune că a participa la privatizare ar fi o idee păguboasă pentru Petro Carbo Chem și că va face totul ca acest lucru să nu se producă.

Potrivit Bursa. ro,  decizia finală a lui Waldemar Preussner, președintele PCC, va veni la începutul anului viitor, cel mai probabil în ianuarie. Ziariștii bucureșteni notează că reacţia dură a lui Wojciech Zaremba a venit în contextul în care Oltchim a transmis un comunicat Bursei de Valori din Bucureşti (BVB), prin care anunţa că şi-a redus pierderile, în primele nouă luni, cu 44% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut: „Mecanismul de afaceri la Oltchim este greşit. Dacă o luăm matematic, în primele nouă luni ale anului trecut, Oltchim a avut venituri totale de 721,91 milioane de lei şi pierderi de 308,51 milioane lei. În primele nouă luni ale acestui an, veniturile totale au fost de 400,23 milioane lei, iar pierderile de 172,74 milioane lei. Chiar dacă pierderile s-au diminuat cu 44%, şi veniturile au înregistrat o diminuare similară. Am putea spune că nu s-a schimbat nimic în situaţia Oltchim.(…) Nimeni nu ştie care este cu adevărat condiţia echipamentelor. În fapt, situaţia s-a deteriorat. În prezent, Oltchim are 2.301 angajaţi, dar majoritatea stă degeaba. Nimeni nu ştie ce ar trebui să facă aceşti oameni pe termen scurt, dar nici pe termen lung. Moralul personalului este la pământ. Într-adevăr, 22% din capacitatea de producţie este în funcţiune, dar foarte mulţi muncitori nu au de lucru. Valoarea companiei s-a deteriorat în fiecare an. Preţul aşteptat de Guvern şi costul de modernizare a companiei au ajuns să fie din ce în ce mai ridicate, de aici rezultând pericolul ca Oltchim să nu fie profitabil şi competitiv în piaţă.(…) Pentru mulţi investitori este mai bine să construiască o companie de la zero, decât să investească în Oltchim. Obligaţiile de mediu ale companiei se ridică la 110 milioane de euro. Dacă acestea vor reveni noului proprietar, acesta va trebui, pe lângă preţul companiei şi investiţiile necesare, să plătească şi această sumă de bani. Astfel, revin la aceeaşi aserţiune: nu ar fi oare mai bine ca noul proprietar să construiască o companie de la temelie?” a mai declarat polonezul pentru publicația amintită.

Cernev: „N-au nici o șansă în fața chinezilor și rușilor!”

Contactat telefonic pentru a comenta cele spuse de către Zaremba, liderul de sindicat Corneliu Cernev crede că lupta pentru Oltchim se va duce la un nivel complet inaccesibil PCC-ului: „Să fim bine înțeleși, dacă vin chinezii și rușii despre care vorbește toată lumea, jocul se complică definitiv pentru PCC, pentru că vorbim de firme de un cu totul alt calibru și cărora Zaremba și ai lui n-au cum să le facă față. Eu cred că e loc de surprize și e posibil să nu vedem PCC-ul cu ofertă în ianuarie pentru că n-au cum să țină pasul cu greii BAOTA Petrochemical Group şi Junlun Petroleum Co Ltd sau Oil Gas Trade”.

Vă reamintim că, recent,  o delegaţie chineză a vizitat platforma Oltchim, a evaluat combinatul din punct de vedere tehnic şi a făcut şi o primă estimare a investiţiilor necesare. Spre deosebire de Zaremba, asiaticii s-ar fi declarat încântaţi de starea tehnică a Oltchim şi au estimat necesarul investiţional la circa jumătate de miliard de euro în eventualitatea în care vor prelua combinatul la pachet cu rafinăria Arpechim, suma incluzând şi finanţarea necesară pentru modernizare şi capitalul de lucru pentru început. Fondul chinez deţine și competitorul ungar al Oltchim (Borsodchem).