Witold Urbanowski, directorul general USG: „Efectele CCM se vor vedea în şase luni!”


Witold Urbanowski• deblocarea crizei de la USG  a fost vestea de care toată Vâlcea avea nevoie iar directorul de la Sodă explică drumul până la acest succes şi efectele noului Contract Colectiv de Muncă
 

 

Aveţi un termen scurt să aduceţi USG la pierderi zero. După atâţia ani de pierderi, credeţi că este posibil?

Nu este o misiune uşoară, nici populară dar nu este imposibil. Acţionarii doresc să pastreze USG, dar numai cu condiţia să nu mai înregistreze pierderi. Pentru asta, noi trebuie să devenim eficienţi, să scădem preţul de producţie/tona de produs, să revizuim fuxurile, să ţinem sub control costurile.

De ce nu s-au întâmplat toate acestea până acum? Şi de ce am avea încredere că, de data asta, veţi reuşi?

Resturcturare durează de 6 ani, nu de acum. Uzinele Sodice Govora de azi nu mai sunt cele de la preluarea de către Ciech. Au fost investiţii de 40 de milioane Euro în instalaţii şi restructurare, s-au îmbunătăţit multe, însă nu suficient şi , mai ales, nu îndeajuns de repede.

În plus, din 2009, s-au făcut simţite, din ce în ce mai intens, efectele declinului economic la nivel global, ceea ce a necesitat noi ajustări de strategie. Până una alta, USG şi-a crescut veniturile, vinde mai mult. Dar încă nu suficient pentru a-şi acoperi costurile şi încă ineficient- avem cel mai mare cost pe tona de produs din grup.

De ce să aveţi încredere acum? Pentru că am abordat întreaga activitate foarte deschis şi transparent. Pentru că am introdus un climat de colaborare în uzină şi am deschis colaborarea la nivelul comunităţii. Pentru că ,în mod obiectiv, se vede un progres în doar 3 luni: am redus parte din costuri, am găsit solutii de a separa activitatea productivă de cea de suport pentru a identifica ,în mod corect, costurile, am ajuns impreună cu Sindicatul la un echilibru în contractul de muncă. Sunt paşi încă puţini vizibili dar efectele se vor vedea în 6 luni.

Transparenţa nu va rezolva problema datoriilor, de exemplu. De ce consideraţi că este suficientă ca paramentru al reuşitei?

Este adevarat că avem datorii. Dar nu le ascundem sub preş. Încercăm să găsim soluţii ca să le plătim. La asta ajută transparenţa. Aş adăuga faptul că ,prin dialog, încercăm să aducem soluţii benefice pentru toţi partenerii din eco-sistemul economic local în care suntem implicaţi.

Cum este acest lucru valabil pentru CET, faţă de care aveţi datorii de 20 milioane iar zvonurile spun că veţi declara insolvenţa ca să scăpaţi de plată…

Relatia cu CET este un bun exemplu. Avem datorii neplătite, parte din ele dinaintea preluării de către noi. Dar ni le-am asumat şi va trebui să plătim. Plătim şi facturile curente, în proportie de 95% suntem cu ele la zi. Şi trebuie să ne găsim un ritm de plată a datoriilor din trecut, care să ne poată ajuta să funcţionăm şi pe noi şi pe CET. Şi aici, transparenţa şi dialogul sunt importante. Tocmai pentru că nu au fost discuţii deschise până acum, s-a prelungit situaţia. Dacă noi nu putem plăti, închidem. Dacă închidem, CET nu mai are un client mare şi va fi sub riscul de a nu mai putea funcţiona, la randul ei. Căutăm prin dialog o soluţie pentru ambele părţi. Este uzual ca, în situaţii dificile, partenerii să îşi acorde condiţii ca ambii să poată supravieţui.

Şi insolvenţa?

Misiunea mea este să restructurez USG, să o fac să nu mai piardă bani, să îşi poată plăti datoriile şi să se poată dezvolta. USG este o piesă importantă din grupul Ciech-reprezintă aproape 19% din producţia de sodă a grupului. Dar dacă nu devenim eficienţi, capacităţile noastre pot fi preluate de alte uzine din grup iar USG devine istorie. Nu insolvenţa este ceea ce urmăresc. Dimpotrivă.

Ce urmează la USG?

Revizuirea fluxurilor de producţie de la materia primă la produsul finit, îmbunătăţiri ale instalaţiilor cu resursele existente, reducerea consumului, reducerea costurilor, în continuare.

Vă mulţumesc!