Vitralii: Povestiri cu sensul deplin (1)


Un_oras_pe_luna1Scriitorul Ioan Barbu publică o carte cu titlul desprins din literatura SF: „Un oraş pe Lună”, Editura „Antim Ivireanul”, Colecţia 99-Proză, Rm. Vâlcea, 2012. Iar imaginea de pe copertă – „Lumina Lunii”, pictură de Florin Valentin Păun – întăreşte ideea prin profilul unui extraterestru, stilizată. Plutim în aburii unei vrăji ţesute de o imaginaţie exotică. Deschizând însă cartea – şi răsfoind-o – vraja dispare şi simţi cum pi­cioarele se înfig bine în pământ; în pă­mântul planetei noastre, sătulă de atâtea ademeniri cosmice. Toate întâmplările po­ves­tite în carte s-au petrecut aievea pe pă­mânt sau imaginate că s-ar fi petrecut – dar tot aici, pe globul nostru de humă. Titlul însă este bine venit, pentru că ademe­neş­te cititorul către ceva ce nu va regreta. Căci ceea ce impresionează în această carte este epica, povestea, relatarea. Subor­donarea unor întâmplări în jurul unor eroi cu valoare arhetipală. Şi fiecare erou este unul puternic, impunător, greu de uitat.

Câte un cuvânt despre fiecare din cele 10 povestiri – ca 10 tablouri dintr-o geo­me­trie variabilă – care alcătuiesc un posibil decalog de inimă şi cuget nu doar pentru autor.

Bocetul din caseta de argint. O amplă desfăşurare de întâmplări (convingătoare) şi mijloace artistice (şi ele convingătoare) în jurul unui personaj cu destin tragic. O posibilă nuvelă.

Centrul lumii. Fascinaţia copilului în cli­pa conştiinţei de sine şi a locului în care se află. O delicată descindere în „Bunica” lui Delavrancea, într-un mediu ostil şi ins­tructiv.

CONTINUARE…