Violonistul Florin Ionescu-Galaţi, pe scena Filarmonicii din Râmnic


Luni, 10 februarie 2014, începând cu ora 19.00, în Sala Lahovari a Filarmonicii Ion Dumitrescu Râmnicu Vâlcea, va avea loc un Concert simfonic, susţinut de violonistul FLORIN IONESCU-GALAŢI, alături de Orchestra simfonică a Filarmonicii condusă de dirijorul LEONARD DUMITRIU. Concertul este structurat în două părţi, conţine numai piese în primă audiţie: două simfonii ale lui Joseph Haydn, Simfonia nr. 25 şi Simfonia nr. 93, Concertul pentru vioară şi orchestră în Si bemol Major de Giovanni Battista Pergolesi şi sonata pentru vioară „La Folia” de Arcangelo Corelli, orchestrată de Francesco Geminiani. Violonistul FLORIN IONESCU-GALAŢI, un solist remarcabil, a început studiul viorii de la vârsta de 4 ani, studiind cu tatăl său, renumitul Ilarion Ionescu-Galaţi, violonist şi dirijor.

La 10 ani, concerta împreună cu Orchestra Naţională Radio Concertul pentru vioară şi orchestră de Kabalevski, făcându-şi debutul în cariera solistică. Absolvă Academia de muzică din Bucureşti ca student al lui Ştefan Gheorghiu, dar l-a avut ca mentor permanent pe tatăl său. De-a lungul anilor, a fost câştigător şi laureat a numeroase competiţii, a susţinut recitaluri şi concerte în aproape toate oraşele din ţară, iar din 1982 îşi începe cariera de solist internaţional, cântând cu orchestre filarmonice din: SUA, Canada, Elveţia, Bulgaria, Turcia, Grecia, Ungaria, Polonia, Austria, Moldova, Franţa, Italia, Norvegia, Japonia, Germania, Spania, Anglia. Din 1993, devine solist al Filarmonicii de Stat Braşov. A făcut înregistrări şi a scos CD-uri pentru Electrecord, Sipario Dischi, Radio România, Radio Istanbul, ZDF etc. A cântat în săli celebre precum Carnegie Hall NY, Herkuleessaal München, Megaron Atena, Megaron Thessaloniki, Ateneul Roman, Sala Radio, Garsteig Concert Hall München, Santori Hall Tokyo, Bilkent Ankara, Beethoven Halle Bonn, Stefaniesaal Graz şi a colaborat cu mari muzicieni, dintre care: Valentin Gheorghiu, Ayla Erduran, Iosif Conta, Ian Brown, Horia Andreescu, Gurer Aykal, Rainer Hofman, Michael Stern, Ion Voicu, Vladimir Altschuler, Lorry Wallfish, Alain Paris, Alexander Rahbari, Marek Pijarowski etc. 

Dirijorul LEONARD DUMITRIU, născut la Iaşi, a absolvit cursurile Conservatorului „George Enescu” din acelaşi oraş, secţia compoziţie-dirijat. Compoziţiile sale din timpul studenţiei, de la lieduri la lucrări pentru orchestră, au fost interpretate în concertele Clasei de Compoziţie şi premiate la concursurile studenţeşti. Tot atunci a dirijat orchestra Conservatorului în manifestările de la Piatra Neamţ (câteva lucrări preclasice şi Dixtuorul de George Enescu), precum şi producţia Clasei de Operă cu opera Căsătoria secretă de Cimarosa, pe scena Operei Române din Iaşi. La absolvirea studiilor, i s-a decernat Diploma de Merit. Din anul 1986 şi până în 2012, a fost dirijor permanent la Opera Naţională Română din Iaşi. A dirijat la Teatrele de Operă din Iaşi, Craiova, Cluj, Timişoara, Constanţa, Braşov, Novi Sad (Serbia), Chişinău (Republica Moldova), a dirijat orchestrele simfonice din Bacău, Iaşi, Arad, Satu Mare, Timişoara, Botoşani, Constanţa, Târgovişte, Craiova, Râmnicu Vâlcea, Ploieşti, Sibiu, Oradea. A realizat înregistrări, în calitate de dirijor, pentru fonoteca Radio România, împreună cu Orchestra de Cameră a Radiodifuziunii Române şi câţiva solişti vocali şi instrumentişti. În decursul celor 25 de ani de activitate dirijorală, a colaborat cu solişti instrumentişti şi cântăreţi români şi străini în numeroase spectacole de operă şi concerte simfonice. În prezent este cadru didactic la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi.