Violenţa, un „flagel” care afectează tot mai profund lumea sportului (2)


Fotbalul, din nou în offside
 

O parte importantă a şedinţei, con­sis­tentă ca timp alocat, a fost repre­zen­tată de expunerea făcută de Constantin Pintilie, preşedintele AJF. Şeful fotbalului a precizat faptul că, în linii mari, activitatea sportivă specifică desfăşurată de către instituţia pe care o conduce s-a realizat în bune condiţii, mulţumind reprezentanţilor Poliţiei pentru sprijinul acordat. Totuşi, Pintilie a adăugat că, din păcate, într-un sport de masă ca fotbalul, orgoliile puse în joc de către cei implicaţi sunt prea mari, uneori ajungându-se la situaţia, deloc plăcută, în care învinsul doreşte să se răzbune pe oricine îi iese în cale pentru eşecul suferit. Iar de aici şi până la evenimentele în care arbitri cad victime agresiunii unor spectatori, jucă­tori, conducători de cluburi, sau mai rău, autorităţi locale (!) nu mai este decât un pas. În „pledoaria” sa, Constantin Pintilie a afirmat: „Fotbalul a creat întotdeauna patimă. Jocurile din anumite localităţi sunt viu disputate, iscându-se uneori inci­dente. În perioada august-noiembrie, noi am organizat foarte multe eveni­men­te sportive, aproximativ 600 de jocuri. Nu vreau să se înţeleagă că la fiecare meci organizat de noi sunt probleme, însă, constatăm că, faţă de anul trecut, incidentele s-au înmulţit. (…) De exem­plu, la Stoeneşti avem iar probleme! Acolo au mai fost cazuri de violenţă, dar de data aceasta până şi primarul Dumbravă a creat un scandal, incitând la violenţă. Duminică, un jucător de la Bu­neşti, care era, şi încă mai este suspen­dat un an de zile, s-a dus la meci. S-a aşezat pe lângă arbitru (n. red. arbitrul asistent) şi, la o fază la care jucătorul a crezut că arbitrul a ridicat degeaba fanionul semnalizând offside, i-a dat un pumn! Jucătorul Opriţa de la Căpşunari Buneşti a fost dus la secţie şi a primit amendă cinci milioane. Dar nu ştiu dacă se va rezolva ceva cu această amendă. Că până la urmă e prea mică. Dacă recidivează ar trebui să îi dea mult mai mult! (…) E adevărat că unele stadioane se află cam la limita regulamentului în ceea ce priveşte condiţiile minime pe care trebuie să le îndeplinească pentru a putea organiza meciuri de fotbal. Unele nu au împrejmuire! Dar noi nu vrem să stopăm activitatea de acolo, vrem să încurajăm sportul! Că aşa, dacă le-am pune tot regulamentul în faţă, în prea puţine localităţi ar mai rămâne echipe de fotbal”, a mai adăugat preşedintele AJF.

Persoanele de la măsura 416, o soluţie pentru stoparea violenţei în sport
 

Cum echipele de fotbal din judeţul nostru nu îşi permit financiar să apeleze la serviciile unor firme specializate de pază pentru protecţia arbitrilor sau a jucătorilor, directorul executiv al DJST Vâlcea a propus o măsură care, pe lângă faptul că este la îndemâna oricărei administraţii locale pe teritoriul căreia se dispută meciuri de fotbal, se poate do­vedi şi de o reală utilitate pentru diminua­rea fenomenului de violenţă. Paul Dinu consideră că persoanele care primesc ajutor social, potrivit Legii 416/2001, şi sunt obligate să presteze lunar un număr de ore de muncă în folosul comunităţii din care fac parte, pot reprezenta un spri­jin real pentru rezolvarea acestei situaţii. Concret, directorul DJST apreciază că, în ziua în care pe teritoriul unei localităţi se desfăşoară un meci de fotbal, autorităţile locale pot selecta câteva persoane care primesc ajutor social pe măsura 416, pe care să le doteze cu câteva însemne specifice (spre exemplu, un tricou alb), acestea urmând să fie poziţionate în punctele stadionului considerate „nevral­gice”, propice apariţiei fenomenului de vio­lenţă. În cazul în care aceste persoa­ne nu ar reuşi să stopeze eventualele acte de violenţă, ele ar fi în măsură să apeleze la sprijinul poliţistul care trebuie să se afle la stadion în timpul unui meci de fotbal.

De asemenea, subprefectul Aurora Gherghina a făcut câteva propuneri pen­tru diminuarea fenomenului de violenţă prezent în sport, cu precădere în fotbal: un sistem de voluntariat, prin care per­soa­­ne neremunerate pot deveni „stewardzi” pe parcursul desfăşurării unui meci de fotbal, precum şi o cola­borare mai strânsă între AJF şi ATOP (Au­­­toritatea Teritorială de Ordine Pu­bli­că).