Vine prima miercuri a lunii, sună iar alarma!


• reprezentanții ISU vor verifica funcționarea mijloacelor de alarmare a populației
Așa după cum v-ați obișnuit probabil deja, în fiecare primă zi de miercuri a lunii, înainte de prânz, timp de o oră, se aud diferite sirene și sunete de alarmare. De la bun început vă spunem că atitudinea cea mai bună pe care o puteți avea este aceea de calm fiindcă totul este doar un exercițiu. Desigur, trebuie să fiți atenți la sunetele emise pentru a le recunoaște în caz de vreun pericol real.
Astfel, chiar astăzi, 1 noiembrie, fiind prima zi de miercuri a lunii, locuitorii judeţului nostru vor auzi semnalele de alarmare, în intervalul orar 10.00-11.00. De asemenea, în funcție de caracteristicile tehnice, vor fi testate și echipamentele care permit transmiterea mesajelor de avertizare vocală către populație.

Cum se desfășoară exercițiul?
Prin intermediul unui comunicat de presă, reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au oferit mai multe informații despre genul acesta de exerciții lunare efectuate pentru testarea și verificarea sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă.
„În toate județele țării vor avea loc exerciții pentru verificarea funcționării mijloacelor de alarmare a populației, în vederea centralizării permanente a datelor privind starea de operativitate a echipamentelor de înștiințare, avertizare și alarmare, precum și pentru pregătirea continuă a autorităților administrației publice locale. Începând cu luna august a anului curent, în prima zi de miercuri a fiecărei luni, în intervalul orar 10.00-11.00, vor fi acționate sirenele de alarmare publică existente la nivel național. Simulările au început miercuri, 2 august, și vizează atât verificarea echipamentelor care pot fi acționate în mod centralizat (simultan), dar și a celor cu acționare locală”, se arată în comunicatul de presă la care am făcut referire.
De asemenea, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „General Magheru” al județului Vâlcea transmit locuitorilor județului următoarele recomandări:
• să rămână calmi şi să-şi însuşească semnificaţia semnalelor transmise prin mijloacele de avertizare;
• să se informeze la locul de muncă cu privire la măsurile de protecţie, adăpostire şi evacuare stabilite de persoanele cu atribuţii (inspectorii de protecţie civilă, cadrele tehnice, conducătorii locurilor de muncă etc.);
• să urmeze indicaţiile stabilite de autorităţile locale sau instituţiile specializate (pompieri, poliţie, jandarmerie, poliţie locală etc);
• să se informeze prin posturile radio şi de televiziune cu privire la regulile şi măsurile de comportare în funcţie de tipul situaţiei de urgenţă manifestate.
Semnalele de alarmare a populaţiei şi a salariaţilor sunt: prealarma aeriană; alarma aeriană; alarma la dezastre şi încetarea alarmei.