Vin testările și examenele, copiii se pregătesc… într-un fel sau altul


Se apropie perioada de evaluări, existând teste naționale la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a. Mai importante sunt examenele de la clasele a VIII-a și a XII-a, acestea fiind decisive pentru viitorul educațional al elevilor… Unii învață din greu, alții caută dispozitive gen cea mai bună cască de copiat cu cameră video. Fiecare cu strategia sa, s-ar putea spune, deși varianta a doua are riscuri însemnate.

 

În luna mai, elevii de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a se confruntă cu testări ale căror rezultate nu se trec în catalog, dar care sunt totuși importante pentru elevi și pentru părinții lor. Subiectele sunt concepute de Ministerul Educației conform modelului de teste PISA. Ulterior acestor teste la limba română și la matematică, învățătorii / profesorii trebuie să realizeze planuri de învățare personalizate pentru elevi, astfel încât nivelul să fie ridicat înainte de ajungerea la examene mai importante. Calendarul din 2019 stabilit pentru testări este astfel: 7-10 mai pentru elevii de clasa a II-a, 14-16 mai pentru elevii de clasa a IV-a, 22-23 mai pentru elevii de clasa a VI-a. Există testări și la limba maternă, pentru elevii care au în program și această disciplină.

 

Cea mai mare miză este legată de examenele de la finalul ciclului gimnazial și de la finalul anilor de liceu. Examenul de Bacalaureat este extrem de important pentru că absolvirea sa deschide mai ușor porțile pe piața de muncă. Tot mai mulți angajatori consideră în prezent drept standard prezentarea diplomei de BAC pentru o mulțime de posturi. Diploma îți poate aduce astfel un loc de muncă mai bun, dacă decizi să alegi un job imediat ce ai terminat liceul. Pentru cei care doresc admiterea la o facultate, Bacalaureatul înseamnă nu doar absolvire, ci o notă cât mai mare, mai ales în cazul facultăților unde admiterea ține cont de acest examen și unde numărul de doritori este mult mai mare decât cel al locurilor disponibile. Să ne gândim de exemplu la facultățile de medicină, arhitectură sau politehnică, acolo unde fiecare examen este de maximă importanță, fiecare notă poate face diferența.

 

Mai este foarte puțin timp până la aceste examene importante și toți elevii vizați caută o strategie cât mai bună de învățare. Se fac meditații, ore suplimentare cu profesorii de la școală / liceu, se cumpără fel de fel de auxiliare care promit ajutor la învățat. Din păcate, nu toți aleg principiile fair-play. Dacă judecăm după căutările online și după interesul pentru acest domeniu, se pare că foarte mulți elevi se gândesc cel puțin la metode de copiat. De pe internet se pot comanda la prețuri destul de ridicate unele dispozitive foarte subtile și foarte performante, care pot ajuta la copiat, cu ajutorul unor complici. Mai exact, găsim camere video tip spion cu transmisie live, căști de copiat și alte astfel de gadgeturi ce ne duc cu gândul la James Bond. Judecând după utilitate, se poate spune până la urmă că prețul nu este atât de mare, în comparație cu cel al telefoanelor mobile de ultimă generație în care investește masiv o categorie de elevi…

 

Oficialii din sistemul educațional au adoptat de-a lungul timpului diverse soluții și sisteme împotriva copiatului, însă tehnologia tot mai avansată face drestul de greu de controlat acest fenomen. Elevii spun, în apărarea lor, că materia de învățat este extrem de stufoasă și nu atât de utilă raportat la ceea ce aceștia își doresc pe plan profesional după promovarea examenelor.