Viitorul USG, în mâna Consiliului Județean


Încă de pe 30 ianuarie, grupul Ciech, deținător a peste 90 de procente din capitalul Uzinelor Sodice Govora, a lansat o ofertă de cumpărare a pachetului de 5,54% din acțiunile deținute la USG S.A. de către CET Govora, furnizorul de abur al companiei poloneze de pe platforma chimică vâlceană.
Scopul acestei strategii de management este urmarea unui plan investițional important și critic pentru USGovora, pus la cale de președintele grupului Ciech, Dariusz Krawczyk, și de directorul general USG, Whitold Urbanowski, agreat și susținut fără rezerve de președintelui Consiliului Județean Vâlcea, Ion Cîlea si  conducerea CET Govora, în frunte cu dl. Director General Mihai Bălan.
Planul de dezvoltare a USG include, printre altele, și instalarea unui nou calcinator cu abur în vederea măririi producției cu 15 % până la finele anului 2014, ceea ce însemnă o creștere de aproximativ 13% a consumului de abur de la CET Govora, deci un important venit suplimentar pentru firma patronată de Consiliul Județean. Conform declarației acordate Curierului de Vâlcea de domnul Urbanowski, „pentru acest utilaj a fost deja semnat contractul de achiziție, livrarea urmând să se facă în luna iulie a acestui an”. Cu toate acestea, conform informațiilor pe care le deținem la această oră, vehiculate la nivelul managementului polonez de la Varșovia,  condiția  de pornire a acestei investiții  este ca Ciech, prin Janikowskie Zaklady Sodowe JANIKOSODA S.A., să preia 100% pachetul de acțiuni al USG, delistarea de la bursă a companiei vâlcene, achitarea tuturor datoriilor și  transformarea USG într-o societate bancabilă, fără pierderi, capabilă să se susțină financiar din momentul implementării noilor investiții tehnologice.
Tocmai pentru a realiza acest plan ambițios, oferta de achiziție a acțiunilor deținute de USG a fost prelungită de pe 19 februarie până pe 12 martie a acestui an, informația fiind „dezvăluită” de ofertantul Janikowskie Zaklady Sodowe JANIKOSODA S.A. în cadrul unui anunț publicat în media națională.
Potrivit informațiilor aflate de Curierul de Vâlcea de la Consiliul Județean, unic acționar al CET Govora, conducerea executivă a furnizorului de abur pentru USG și-ar fi dat acordul pentru vânzarea pachetului de acțiuni amintit, înaintând domnului președinte Cîlea o adresă scrisă prin care se solicită aprobarea consilierilor aleși, într-o ședință ordinară sau extraordinară a CJ. Cu alte cuvinte, dacă luăm în calcul și o scrisoare trimisă de președintele CIECH, președintelui CJ Vâlcea, în care se spune, cităm, „De îndată ce procesul de recuperare a acțiunilor de pe piață se va finaliza, Grupul va continua investițiile și măsurile de stabilizare a companiei(…)”, viitorul USG stă acum într-un accept al consilierilor județeni, dat în cadrul unei ședințe ce trebuie să se desfășoare până pe data de 12 martie, dată la care expiră oferta de cumpărare a polonezilor.
O responsabilitate imensă pentru care, credem, nu ar trebui așteptată ședința ordinară a Consiliului Județean din luna martie (cea din cadrul lunii februarie având loc în data de 7–n.a.) și ar trebui convocată o ședință extraordinară, USG reprezentând acum unul dintre ultimii agenți economici vâlceni cu importanță pentru PIB-ul județului nostru.
Faptul că soarta Oltchimului este acum mai mult decât nesigură, dar și decizia prin care multinaționala Pentair a închis, de câteva săptămâni, fabrica deținută pe platforma chimică (FCT Industrial n.a.), concediind peste 100 de salariați, ar trebui să atragă întreaga atenție autorităților ce pot sprijini companii precum USG când acestea urmăresc dezvoltarea business-ului propriu la nivelul județului nostru.