Victorie cu „emoţii” la Braşov


„chimistele” au trecut greu în această după-amiază de handbalistele pregătite de Mariana Târcă, scor 35-31

Considerat pe bună dreptate până în urmă cu numai câteva sezoane derby-ul handbalului feminin românesc, disputa care decidea soarta campionatului sau cel mai echilibrat meci de la finele deceniului trecut, duelul dintre Corona Braşov şi Oltchim Râmnicu Vâlcea părea să îşi fi pierdut tot mai mult din strălucirea de odinioară. Însă, cu siguranţă toţi împătimiţii sportului cu „mingea mică” s-au bucurat astăzi de un meci foarte frumos şi echilibrat în care, deşi nu au aliniat chiar cea mai bună echipă posibilă, „chimistele” de la Oltchim au simţit că au avut un adversar demn şi că într-adevăr au învins pe cineva, spre deosebire de majoritatea meciurilor din campionatul intern când, fără să forţeze prea tare, diferenţa dintre campioanele României si adversarele întâlnite este una „astronomică” (chiar şi de peste douăzeci de goluri!).

Duelul dintre ACS Corona 2010 Braşov şi Oltchim Râmnicu Vâlcea s-a disputat în cadrul etapei cu numărul optsprezece, meciul fiind programat iniţial în data de 3 martie dar a fost decalat datorită programului foarte încărcat pe care „galacticele” l-au traversat în grupele principale din Liga Campionilor. Partida a început în nota dominantă a sportivelor pregătite de Radu Voina, declaraţiile „războinice” ale elevelor Marianei Târcă oferite înaintea meciului lăsând impresia că au fost doar un simplu „foc de paie”. Vâlcencele au dominat startul, ele aflându-se în permanenţă la conducere: 4-2 (minutul 5), 9-5 (minutul 14), „firul” rupându-se pentru acestea către minutul 20, atunci când gazdele au reuşit prin extraordinarele Oana Pop şi Cristina Zamfir să se apropie la numai o singură „lungime” distanţă (9-10). Dar mult mai „călitele” în atâtea meciuri din Liga Campionilor, Oana Chirilă şi Iulia Managarova liniştesc „apele”, Oltchimul intrând cu un avantaj de trei goluri la „cabine”, 17-13.

După pauză, braşovencele revin mult mai motivate pe teren, convinse că pot da lovitura şi smulge măcar un punct în faţa multiplei campioane a României. Ele se apropie din nou ameninţător de firavul avantaj al râmnicencelor, (18-19 – minutul 35), pentru ca în minutul 43 să realizeze ceea ce se credea oarecum imposibil, restabilirea egalităţii (22-22). Văzând că gluma se „îngroaşă”, Radu Voina decide să o înlocuiască în poarta Oltchimului pe Mihaela Smedescu cu „veterana” Luminiţa Dinu, iar în minutele imediat următoare Daniela Băbeanu (impecabilă în transformarea loviturilor de la 7 metri), Oana Manea şi Ramona Farcău cu o „triplă” păreau că au turnat „beton” în ghetele adversarelor, „ecartul” sporind brusc la cinci goluri (22-27 – minutul 47). Dar sportivele de la poalele Tâmpei au găsit încă o dată puterea de a reveni în joc, ele fiind capabile să egaleze din nou situaţia, atunci când nici măcar proprii lor suporteri nu se mai aşteptau! Cu numai cinci minute înaintea finalului, tabela sălii de sport a Şcolii Generale nr. 11 din Braşov indica un neverosimil 29-29! Doar experienţa şi valoarea unor handbaliste precum Patricia Vizitiu, Iulia Managarova sau Ramona Farcău a făcut ca abia pe final Oltchimul să obţină totuşi victoria dorită, menţinându-şi astfel invincibilitatea pentru a şaisprezecea oară în actualul campionat intern. Scorul final înregistrat la capătul unui meci intens disputat a fost 35-31, în favoarea „chimistelor”. Cele mai bune marcatoare din tabăra vâlceană au fost Daniela Băbeanu cu 8 goluri marcate, Ramona Farcău 6, Oana Chirilă 5 şi Aurelia Brădeanu 4. Din partea gazdelor s-au făcut remarcate Oana Pop-Apetrei cu nu mai puţin de 10 reuşite, Laura Chiper 8 şi Cristina Zamfir 6.

Graţie acestui succes consemnat cu prilejul meciului „restanţă” de la Braşov, CS Oltchim îşi consolidează şi mai mult poziţia de lider al clasamentului Ligii Naţionale, handbalistele de pe malul Oltului alergând şi în acest sezon singure către titlul de campioane. În acest moment, partea superioară a ierarhiei se prezintă astfel: Oltchim 32p (din numai 16 meciuri disputate – maximul posibil); HC Zalău 27p (18 meciuri disputate); HC Dunărea Brăila 25p (17 meciuri); Universitatea „Jolidon” Cluj 25p (tot cu 17 meciuri); HC Oţelul Galaţi 23p (18 meciuri) şi CSM Bucureşti 17p (19 meciuri).