Vești bune: Scapă țăranii de sancțiuni pentru întârzieri cu cererea de plată?


• potrivit unui proiect aflat în dezbatere publică, fermierii nu vor mai fi sancționați pentru depunerea cu întârziere a cererii de plată în cazurile de forță majoră și în circumstanțe excepționale
Doar pentru cazurile de forță majoră sau a circumstanțelor excepționale, pentru depunerea unei cereri de plată după data-limita stabilită se aplică în anul respectiv o reducere de 1% pe zi lucrătoare la sumele la care ar fi avut dreptul beneficiarul în cazul în care cererea ar fi fost depusă în termenul stabilit. Dacă perioada de întârziere depășește 25 de zile calendaristice, cererea de plată este respinsă de la plată. Modificările la o cerere de plată pot fi acceptate fără aplicarea unei sancțiuni doar până la data de 31 mai.
Introducerea unei modificări pentru cerere după această dată-limită presupune aplicarea unei sancțiuni de 1% pe zi lucrătoare la sumele cuvenite. Modificările privind cererea de plată pot fi admise până la ultima dată de depunere cu întârziere a cererilor unice. Modificările referitoare la o cerere de plată nu sunt admise după data menționată.
O cerere poate fi retrasă total sau parțial în orice moment, în urma unei solicitări scrise, cu excepția cazului în care beneficia­rul a fost înștiințat cu privire la neconformitățile pe care le conține cererea de plată (inclusiv notifica­rea fermierului pentru suprade­clarare) sau a fost înștiințat cu privire la intenția agenției de a întreprinde un control la fața locului.
Dacă în urma acestui control au fost constatate neconformități, beneficiarul nu mai poate retrage părțile din cererea de plată la care se referă aceste neconformități. Dacă în urma controlului realizat nu se identifică neconformități, beneficiarul poate retrage cererea de plată. În perioada dintre înștiințarea beneficiarului cu privire la efectuarea controlului pe teren și stabilirea concluziei finale ca urmare a controlului pe teren, acesta nu își poate retrage cererea de plată. În urma retragerilor efectuate, beneficiarul revine la situația în care se afla înainte de a depune cererea de plată sau partea respectivă din cererea de plată.

Depunerea cererilor de plată pentru anul 2017 va debuta la 1 martie.
Sancțiuni pentru nedeclararea tuturor suprafețelor (pachetele 1-7)

În cazul în care, pentru un anumit an, un beneficiar nu declară toate suprafețele, iar diferența dintre suprafața totală declarată în cererea de plată, pe de o parte, și suma dintre suprafața declarată și suprafața totală a parcelelor nedeclarate, pe de alta parte, este mai mare de 3% din suprafața totală declarată, valoarea totală a plăților directe pe suprafață și/sau a sprijinului în cadrul măsurilor de sprijin pe suprafață cuvenite beneficiarului pentru anul în care s-a constatat nedeclararea se reduce cu până la 3% în funcție de gravitatea omisiunii, astfel: dacă suma suprafețelor parcelelor nedeclarate reprezintă un procent mai mare de 3%, dar mai mic sau egal cu 30% din suprafața totală declarată, beneficiarul va fi sancționat cu un procent de 1%; dacă suma suprafețelor parcelelor nedeclarate reprezintă un procent mai mare de 30%, dar mai mic sau egal cu 50% din suprafața totală declarată, beneficiarul va fi sancționat cu un procent de 2%; dacă suma suprafețelor parcelelor nedeclarate reprezintă un procent mai mare de 50% din suprafața totală declarată, beneficiarul va fi sancționat cu un procent de 3%.
În cazul în care diferența dintre suprafața totală declarată în cererea de plată, pe de o parte, și suma dintre suprafața declarată și suprafața totală a parcelelor nedeclarate, pe de altă parte, este mai mică sau egală cu 3% din suprafața totală declarată, beneficiarul nu va fi sancționat.
Data-limită pentru depunerea cererii de plată fără penalizări este 15 mai a fiecărui an calendaristic potrivit prevederilor art. 13 alin. (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014.