Vești bune pentru primării Bani serioși pentru depozitarea bălegarului


Un comunicat oficial de presă anunță că Ministerul Mediului dă bani primăriilor ca să construiască platforme de depozitare a gunoiului de grajd, sisteme mici de canalizare și epurare a apelor și să planteze perdele forestiere. Astfel, 48 de milioane de euro este bugetul proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi 2016-2022” care are ca scop diminuarea poluării cu nitraţi și nitriți (nutrienți): „ Banii pot fi accesați de primării, iar fermierii ar putea fi scutiți de sancțiunile APIA sau de problemele pe care le au la accesarea fondurilor europene nerambursabile pentru că gunoiul de grajd poate fi depozitat pe o platformă conformă, realizată de primărie. Practic, acest proiect asta face: aduce platforma comună la nivelul localităţilor, în aşa fel încât fermierul să nu mai aibă această povară. Depozitarea conformă a gunoiului de grajd este una dintre normele de ecocondiționalitate, obligatoriu de respectat de toți fermierii care cer subvenții și este o cerință obligatorie pentru toate schemele de sprijin plătite de APIA” se menționează în text.
Proiectul Ministerului Mediului se află la a treia etapă. Primăriile pot să acceseze, pe lângă fonduri pentru platformele de gunoi, şi fonduri pentru instalaţii pentru compostarea gunoiului de grajd, instalaţii pentru peletizarea gunoiului de grajd şi realizarea unor perdele forestiere, a unor zone tampon prin realizarea de împăduriri. Suma acordată de Ministerul Mediului acoperă aproximativ 95% din valoarea proiectului.
La o platformă pentru depozitarea gunoiului de grajd, platformă dimensionată pentru un echivalent 500 de unităţi vită mare, vorbim de aproximativ 800.000 de lei, din care aproximativ 95% sunt daţi de Ministerul Mediului. Nu se finanţează doar strict platforma pentru depozitarea gunoiului de grajd, ci şi un set de echipamente: tractoare, remorci, încărcătoare frontale, echipamente de împrăştiere a gunoiului de grajd, cisterne-vidanje, acestea având, odată în plus, o valoare de 400.000-450.000 de lei.
Deci, un pachet de genul platformă comunală pentru depozitarea gunoiului de grajd şi echipamentele necesare operării platformei înseamnă undeva pe la 1,3 milioane de lei, din care 95% sunt asiguraţi de Ministerul Mediului. Practic, administratorul local, primăria, nu trebuie decât să asigure finanţarea studiilor de specialitate, studiilor de fezabilitate şi faza de proiectare, plus alte documente specifice. Până acum, s-au acordat finanţări de 50.000 de euro, cu ajutorul cărora s-au realizat 80 de platforme comunale şi o staţie pentru producerea biogazului.