Veste proastă pentru internauți: A crescut numărul de conexiuni mobile afectate de incidente de securitate


Conform unui comunicat de presă dat recent publicității de către reprezentanții Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), a crescut numărul incidentelor care au afectat securitatea și integritatea rețelelor de servicii/comunicații electronice. Au fost înregistrate 279 de incidente cu impact semnificativ, care au afectat în anul 2016 securitatea și integritatea rețelelor și serviciilor de comunicații electronice, afectând, în total, peste 12 milioane de conexiuni. Asta înseamnă, conform datelor prezentate de către reprezentanții ANCOM, un număr sporit cu 100% în comparație cu anul 2015. Cele mai multe incidente au fost înregistrate la nivelul conexiunilor de servicii mobile (telefonie si internet mobil).

Conexiunile afectate și durata lor

Cele mai multe conexiuni afectate de incidentele semnificative raportate către ANCOM în 2016 au fost cele de telefonie mobilă (peste 5,6 milioane de conexiuni afectate), urmate de serviciile de internet mobil (peste 5 milioane de conexiuni afectate), telefonie fixă (aproximativ 570 de mii de conexiuni afectate) și internet fix (aproximativ 470 de mii de conexiuni), cele mai puține conexiuni afectate fiind cele de retransmisie a programelor audiovizuale (aproximativ 450 de mii).
Potrivit datelor raportate de furnizori către ANCOM, anul trecut un incident cu impact semnificativ asupra securității și integrității rețelelor și serviciilor de comunicații electronice a afectat, în medie 47.859 de conexiuni, de două ori mai multe față de anul 2015 (cu o medie de 22.773 conexiuni afectate de un singur incident). Durata medie a unui incident semnificativ a fost de aproximativ 7,5 ore, în timp ce durata totală a incidentelor de securitate raportate pe anul 2016 este de 1.347 de ore. Cele mai multe incidente de securitate s-au petrecut în București și Ilfov, urmate de județele Constanța, Teleorman și Călărași.

Cauzele incidentelor semnificative raportate

Conform datelor prezentate în raportul la care am făcut referire, 7% dintre incidente au fost cauzate de erori umane (precum configu­ra­rea și operarea greșită a unor echipamente) și fenomene naturale (ninsori, furtuni ploi care au afectat diferite echipamente etc.), 27% dintre incidente au fost cauzate de erori de sistem (software sau hardware). Cele mai multe dintre incidentele semnificative (66%) au fost deter­minate de factori externi (precum întreruperea alimentării cu energie electrică sau secționarea accidentală a fibrei optice etc.).