Verdictul lui Vosganian: „Presiunea totală pe Oltchim este de 1 miliard de euro”


oltchim• ministrul Economiei a prezentat, ieri, concluziile preliminare legate de intrarea în insolvenţă a OLTCHIM • Nicolae Bălan, unul dintre administratorii judiciari ai SC Oltchim SA, a menţionat că, în prezent, se poartă negocieri cu sindicatele, dar şi cu bănci care ar putea asigura o finanţare rezonabilă a societăţii • 12 martie este data raportului final de 300 de pagini


Varujan Vosganian şi cei doi admi­nis­tra­tori judiciari Gheorghe Piperea şi Nicolae Bălan, au venit, ieri, în faţa presei cu primele concluzii trase la o lună de când OLTCHIM a intrat, în mod oficial, în insolvenţă.

Ministrul Economiei a scos în evi­denţă faptul că, pe seama scăderii per­so­­nalului cu 12 procente, în intervalul 2009-2012, fondul de salarii a sărit de 40% fără vreo justificare în profitul OLT­CHIM: „În acest moment, venitul mediu brut/salariat pe platforma Oltchim este de 4.000 de lei, la un număr total de sala­riaţi de 3.317. Venitul mediu brut anual este de 47.000 lei/angajat. Salariul net/an­­­­gajat ajunge la 2.800-2.900 lei (…) Interesant este faptul că personalul TESA a scăzut cu numai 5%, în timp ce numărul muncitorilor implicaţi în producţie a scăzut cu 15%, iar fondul de salarii pentru conducere si administrativ a crescut cu 53%.”

Mai mult, Vosganian a spus că situaţia de pe platformă este exemplul ideal în care rolul statului într-o economie trebuie să fie unul decorativ şi implicarea factorilor politici să tindă spre zero. De ce? Potrivit ministrului, în aceşti din urmă trei ani, veniturile totale ale OLTCHIM au scăzut de la 1,1 miliarde de lei, la 800 milioane de lei, consemnând o reducere de circa 33%, dar cheltuielile cu perso­nalul, în care, împreună cu fondul de salarii se includ şi cheltuielile angajat­orului şi tichetele de masă, au urcat cu 40%, la 154 milioane de lei.

Nici achiziţionarea Arpechim nu ar fi fost mai mult decât un ultim cui în coşciugul OLTCHIM: „Interesant este şi momentul Arpechim; divizia a fost integrată în componenţa OLTCHIM în 2010, iar cei 400 de angajaţi au venit cu salarii mari, de la Petrom, de peste 3.000 lei. În 2010, salariul mediu net la OLTCHIM era 1.900 lei. Datorită unor tensiuni sociale s-a procedat la o formulă interesantă şi fără temei economic, aşa că s-a făcut o medie aritmetică a sala­riilor, în locul uneia ponderate, ajun­gându-se la un salariu mediu net pe angajat de 2.500 lei. În consecinţă, în 2011, cheltuielile medii de personal au crescut faţă de 2010, de la 125 milioane lei la 148 milioane lei, fără să existe un argument viabil”.

În esenţă, la prima sa tentativă de diagnosticare a crizei de la OLTCHIM, Vosganian a evitat să aducă răspunsuri şi soluţii noi la probleme arhicunoscute care au condus la prăbuşirea chimiei vâlcene.

Chiar şi pentru un raport preliminar, concluziile ministrului nu au avut darul de a linişti sau măcar de a îmbărbăta muncitorii.