Vârful tehnologiei criogenice mondiale este la ICSI Vâlcea


ICSI• Ioan Ștefănescu, directorul general al prestigiosului institut din Râmnic, este artizanul unei investiții unicat de peste 61 milioane lei

Inaugurarea laboratorului de tem­pe­raturi scăzute pentru aplicaţii ener­getice ale fluidelor criogenice este, de fapt, „finalizarea unui proiect deosebit de ambițios pe care ICSI a reușit să-l implementeze”, a ținut să sublinieze profesorul universitar doctor Ștefă­nes­cu în fața invitaților prezenți ieri la Centrul Național de Hidrogen. În fața unei audiențe din care nu a lipsit ve­ne­rabilul academician Marius Pe­cu­lea, domnia sa a ținut să mulțu­meas­că tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui laborator unicat în Europa.

Primarul Emilian Frâncu, dar și subprefectul Aurora Gherghina, au punctat faptul că ICSI este instituția de care poți fi mândru nu numai ca vâlcean dar și ca român sau euro­­pean, în timp ce academicianul Ma­rius Pe­culea, de două ori secretar al Aca­de­miei Române, a precizat foarte clar: „Domnul Ștefănescu reușește să facă performanță pentru că știe să își alea­gă obiective. Cercetarea, dar nu nu­mai ea, ar progresa dacă toți am știi să ne alegem obiective. Astăzi sun­tem în fața unui obiectiv atins!”

Despre importanța directă în eco­no­mie a unui astfel de laborator ne-a explicat clar domnul dr. ing. Se­bas­tian Brad, directorul noului labo­rator: „Extragerea tritiului din apa grea (de exemplu de la Cernavodă) este una din aplicațiile directe. Însă, mai important este faptul că, dacă la centrale ca cea de la Cernavodă tritiul reprezintă un deșeu, în noile re­actoare de fuziune, viitorul energetic al omenirii, tritiul este combustibilul.”