Vânzarea României la hectar


Campionul gafelor are dreptate

Dacă până acum au vândut ieftin industria şi bogăţiile subsolului, de ce n-ar vinde cu aceleaşi unităţi şi solul. Maine-poimâine, şi aerul de deasupra solului. Vândută la hectar, România este ţara cu cea mai mare suprafaţă agricolă cumpărată de străini şi de unele fonduri de investiţii, care derulează afaceri de sute de milioane de euro. Străinii deţin în Ţară mai mult pământ decât românii, controlând uriaşe suprafeţe de teren agricol. Peste trei milioane de hectare au fost vândute la preţuri de zece ori mai mici decât în Occident. De această dată îi dau dreptate ex-ministrului Agriculturii, Stelian Fuia, când afirmă: „Terenul, la ora actuală, este o investiție mai sigură decât investiția în aur” Vă mai amintiţi de Fuia? Un alt campion al gafelor, care i-a luat lui Funeriu şi lui Vanghelie centura neagră de sub ochi, cu declaraţia: pregătirea mea a fost continuă şi o voi continua în continuare, iar găina este un organism viu, care face ouă în continuu, este o fabrică ce nu poate fi închisă.

România deţine a şasea suprafaţă agricolă ca mărime din Uniunea Europeană, iar 30% din suprafaţa arabilă a fost vândută străinilor. Pământul şi pădurile noastre au devenit capricii pentru cămătari. Scriam acum doi ani în editorialul Harvard în codrul românesc  (http://www.agero-stuttgart.de/REVISTA-AGERO/COMENTARII/Harvard%20in%20codrul%20romanesc%20de%20MDP.htm) cum că Universitatea americană Harvard, cel mai mare proprietar de păduri din România, deţine, printr-un fond de investiţii, 35.000 de hectare în codrii Vrancei. Iar acum vor să ne vândă pădurile înapoi, la un preţ exorbitant, după ce le-au luat mai mult pe degeaba. Un alt om de afaceri străin a cumpărat pentru exploatare peste 2.000 hectare în pădurile din Dâmboviţa, care includ un important fond de vânătoare. Combinatul de la Sebeş, aflat în proprietatea unor austrieci, toacă anual zeci de mii de metri cubi de copaci. Nu peste mult timp s-a zis cu aurul nostru verde!

 

Bulgaria, Franţa, Germania şi Austria au blocat vânzările de teren agricol străinilor

 

Dacă înainte de 1 ianuarie 2014 străinii puteau să achiziţioneze terenuri agricole doar dacă înfiinţau o firmă românească, începând din acest an, România le-a acordat dreptul de a cumpăra direct. Măsura a fost înscrisă discret în tratatul de aderare la Uniunea Europeană. Eliminând restricţiile, achiziţiile de terenuri vor creşte spectaculos, speculanţii se vor simţi ca în rai în România. Fără un control strict din partea statului, riscurile devin uriaşe. Autorităţile de la Bucureşti au dat un ajutor preţios înstrăinării a 30% din suprafaţa arabilă. Mult mai precaute şi fără să se cramponeze de U.E., autorităţile Bulgariei au blocat vânzările de teren agricol străinilor până în anul 2020. La fel, marile puteri agricole, Franţa, Germania, Austria, care consideră terenul agricol un bun naţional. Autorităţile de la Bucureşti sunt oarbe şi se prefac a nu pricepe că terenurile agricole şi pădurile sunt cam singurele bogăţii rămase. România a devenit extrem de permisivă cu străinii, liberă financiar, cu oportunităţi şi chilipiruri la discreţie pentru mafioţi. Guvernanţii au reuşit să dea pe nimic bogăţiile subsolului, acum ne scapă şi de pământul agricol, cu toate că O.N.U şi Banca Mondială au avertizat că omenirea se va confrunta cu o gravă criză alimentară în următoarele decenii.

www.agero-stuttgart.de