Vâncea își contrazice iar șeful pe tema viitorului Oltchim!


• dacă vâlceanul salută entuziast intrarea în cursa pentru combinat a lui Ștefan Vuza, șeful ALFA nu dă nici o șansă mediului românesc de afaceri

Vestea că Ștefan Vuza a pornit ofensiva pentru cumpărarea Oltchim l-a prins cu garda jos pe liderul de sindicat Ionel Vâncea. De obicei, pe cât de vocal, pe atât era de informat, reprezentantul ALFA a ezitat să creadă varianta Chimcomplex pentru viitorul combinatului, după care a devenit extrem de optimist: „N-am auzit nimic concret pe această temă. De Vuza se vorbește de mult dar atât! Dacă, până la urmă, se ade­ve­rește, eu o văd ca o veste foarte bună pentru Vâlcea și economia națio­nală pentru că, știți cum e… Cu un român, parcă nu te aștepți să vezi com­binatul tăiat și dus la fier vechi! Nu? Sper să fie adevărat că se bagă și chiar că va reuși să cumpere Oltchim, să rămână în țară, la o adică! Să știți că Oltchim rămâne încă o afacere, adică ar aduce profit garantat și repede dacă ar intra pe mâna unuia serios și implicat, dornic de per­formanță economică și care să pună și suflet! Da! E bine, ce să mai…”
La finele anului trecut, în cadrul unei conferințe de presă organizate chiar în sediul UST Cartel ALFA Vâlcea, Bogdan Hossu era întrebat cu subiect și predicat dacă are informații că Vuza ar fi favorizat de către statul român pentru a cumpăra Oltchim. Umăr la umăr cu Ionel Vâncea, mai marele Hossu nu doar că a negat această ipoteză dar a și sfărâmat orice urmă de speranță pentru combinatul vâlcean de a intra pe mâna vreunei firme românești: „OLTCHIM nu poate ajunge pe mâna vreunui investitor autohton pentru că nu există un astfel de om sau fond de investiții care să asigure un necesar de 70-80 miliarde euro pentru activitate. Ceea ce a reușit până acum statul român a fost să recupereze instalația de piroliză de la Pitești, care acum aparține statului. Au fost niște discuții cu niște belgieni la Ministerul Energiei, dar nu s-a materializat nimic. Dacă mă întrebați pe mine, cele mai șanse le-ar avea o multinațională din Occident sau chinezii, nu are nimeni din țară resursele necesare, 70-80 miliarde euro ca să miște lucrurile. Trebuie să vă gândiți că, în acest domeniu, plățile se fac la 90-100 zile, deci oricine vine trebuie să aibă capital să asigure activitatea minim trei luni. Pentru a ajunge la un asemenea nivel îi trebuie piroliza, ori ca să aducă instalația aici, costurile rămân în continuare, trebuie să aducă materia primă. Un astfel de investitor sau grup de investitori, fond de investiții ar putea să construiască și o mică rafinărie pentru a avea ce-i trebuie combina­tului. Dar astea înseamnă bani, nu spun că nu se poate! Se poate! Dar asta înseamnă bani! Vreau să vă spun că Oltchim e pe un trend relativ ascendent, a plecat cu 24%, acum a ajuns spre 30% din capacitate, nu merge la capacitatea normală, adică să meargă piroliza, sper într-o politică guvernamentală de reindus­trializare, ceea ce vrea și ne cere UE, în momentul acela combinatul are foarte mari șanse. A pierdut o mare parte din piață, a pierdut Europa Centrală și de Est. Există oferte, deci­denții politic nu sunt hotărâți, chinezii vor să intre masiv în Uniune, au o politică investițio­nală, dar sunt blocați de birocrație…”