Vâlceanul BOGDAN MATEESCU este noul președinte al Consiliului Superior al Magistraturii


Într-o şedinţă la care a participat şi preşedintele Klaus Iohannis, Bogdan Mateescu a primit 13 voturi „pentru”, trei „împotrivă” și două voturi nule. Potrivit Legii nr. 317/2004, preşedintele CSM este ales pe o perioadă de un an, dintre membrii judecători, cu excluderea membrilor de drept. Vicepreşedintele este ales dintre procurori. Secţia pentru procurori l-a desemnat drept candidat pentru funcţia de vicepreşedinte pe Florin Deac. În vârstă de numai 39 ani, Bogdan Mateescu a absolvit în 2004 cursurile Facultății de Drept „Simion Bărnuțiu” din cadrul Universității „Lucian Blaga” Sibiu, în anul 2007 Institutul Național de Magistratură, cu examen de capacitate promovat în anul 2008, iar în anul 2013 a obținut gradul profesional de judecător de tribunal în urma examenului organizat de CSM.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) este instituția cu rol de garant al independenței justiției, care propune Președintelui României numirea în funcție a judecătorilor și procurorilor și veghează la buna desfășurare a activității profesionale a acestora. Consiliul este instituția competentă în ceea ce privește recrutarea, promovarea, transferarea, detașarea, sancționarea disciplinară și eliberarea din funcție a judecătorilor și procurorilor. Consiliul are o influență decisivă și asupra formării inițiale și continue a magistraților, prin coordonarea activității Institutului Național al Magistraturii (INM) și a Școlii Naționale de Grefieri (SNG). Toate aceste atribuții sunt astfel reglementate încât să permită CSM să-și îndeplinească rolul care i-a fost conferit prin Constituție.
Durata mandatului membrilor aleși ai Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani, fără posibilitatea reînvestirii. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au calitatea de demnitar. Calitatea de reprezentant al societății civile ales membru al Consiliului Superior al Magistraturii este incompatibilă cu calitatea de parlamentar, ales local, funcționar public, judecător sau procuror în activitate, notar public, avocat, consilier juridic sau executor judecătoresc în exercițiu.