Vâlcea trebuie să revină în elita baschetului feminin românesc!


• echipa de fete a Clubului Sportiv Şcolar a promovat în Liga Naţională, dar instituţia râmniceană nu poate suporta toate costurile aferente participării în prima divizie

• iubitorii baschetului cu posibilităţi materiale sunt rugaţi să întindă o mână de ajutor
 

CSŞ Râmnicu Vâlcea doreşte să poarte în continuare cu mândrie „stindardul” baschetului vâlcean în ţară, însă un amănunt ce nu ţine de activitatea sportivă propriu-zisă tulbură liniştea acestei secţii, dornice de performanţă. Înainte de a ne spune despre problema care frământă întreg colectivul catedrei de baschet, profesoara Manuela Cornea, şefa catedrei, a dorit să ne prezinte un scurt istoric al baschetului practicat în cadrul clubului. Astfel am aflat că sportul „sub panou” are câteva decenii bune de existenţă în Râmnic, prima mare performanţă fiind înregistrată în anul 1982, atunci când CSŞ a fost vicecampioană naţională. Chiar dacă vremurile nu au fost întotdeauna tocmai „roz”, culminând cu anul 1994 când echipa s-a desfiinţat (din cauza lipsei susţinerii financiare), tradiţia acestui sport a fost reluată în 1999, iar vreme de zece ani echipa creată la CSŞ, denumită ulterior CET Govora, a evoluat pe prima „scenă” a baschetului feminin românesc, obţinând rezultate deosebite. Din păcate, în ultimii ani, baschetul feminin vâlcean a regresat din nou şi nu pentru că acest judeţ ar duce lipsă de sportivi talentaţi sau antrenori care să îi pregătească, ci pentru că aceleaşi probleme cu banii au devenit de actualitate. Speranţele pentru revigorarea activităţii se leagă acum de echipa feminină care a activat sezonul trecut în Liga I, fetele pregătite de Manuela Cornea obţinând promovarea în eşalonul superior, Liga Naţională. Însă, aşa cum aminteam la început, dacă aceste sportive au dat totul pentru a obţine promovarea pe teren, asigurarea bugetului necesar pentru înscrierea şi participarea în cea mai puternică întrecere a baschetului feminin românesc nu mai ţine de ele. Tocmai din acest motiv, antrenorii de la CSŞ Râmnicu Vâlcea lansează un apel către autorităţile locale şi judeţene, precum şi la bunăvoinţa oamenilor care iubesc acest sport şi se pot implica în susţinerea activităţii echipei, să fie alături de sportivele clubului, pentru ca judeţul nostru să fie repus acolo unde îi este locul, pe harta baschetului românesc.

„Noi ne dorim foarte mult să reuşim să încropim un buget care să ne permită participarea în viitorul sezon al Ligii Naţionale feminine. La acest nivel, cel mai înalt din ţară, este nevoie de mai mulţi bani decât la cel în care am activat până acum, Liga I, iar clubul nu le poate asigura în totalitate din bugetul propriu. Cele mai mari cheltuieli le vom avea cu transportul pentru meciurile din deplasare. În Liga Naţională participă echipe din toată ţara şi desigur că va trebui să ne deplasăm şi pe la fiecare dintre acestea, iar deplasări la Timişoara sau Satu Mare sunt cu siguranţă costisitoare. În plus, mai există şi alte cheltuieli aferente desfăşurării activităţii, începând de la achitarea baremelor de arbitraj pentru meciurile de pe teren propriu, şi până la asigurarea echipamentelor de joc. Cum nu putem să asigurăm din bugetul propriu toate aceste cheltuieli, rugăm autorităţile locale şi judeţene, dar şi persoanele care desfăşoară diferite activităţi economice să fie alături de noi şi să ne ajute în limita posibilităţilor lor”, ne-a declarat Manuela Cornea, antrenoare la Clubul Sportiv Şcolar.

Iar dacă până acum a prezentat rezultatele pe care CSŞ Râmnicu Vâlcea le-a obţinut în materie de baschet feminin la nivelul echipei din Liga I, trebuie remarcat faptul că acest club îşi asigură continuitatea prin eforturi proprii, în cadrul instituţiei condusă de directorul Nicolae Bugheanu funcţionând mai multe grupe de minibaschet şi junioare. Despre cum decurg activităţile la nivelul juvenil al acestui sport ne-a vorbit antrenoarea Dana Zamfir: „Pregătim mai multe grupe de fete, cele mai mici având vârsta de 9 ani. În cazul celor care abia au început baschetul, nu ne putem edifica încă asupra potenţialului, dar despre cele care au depăşit vârsta de 12-13 ani şi continuă baschetul, participând chiar şi la diferite concursuri, putem spune că sunt de perspectivă. Avem şi grupe de junioare, Under 16 şi Under 18, iar de aici aş vrea să fac remarc unele jucătoare, precum Bianca Fota, Denisa Fota şi Mădălina Găitănaru”.
 

Baschetul masculin are şi el un loc aparte
 

În cadrul secţiei de Baschet a Clubului Sportiv Râmnicu Vâlcea funcţionează şi grupe de băieţi, sportivii desfăşurându-şi activităţile sub coordonarea antrenorilor Ion Popescu şi Luiza Voinea. Cu o vastă experienţă în acest sport, profesorul Popescu ne-a oferit un istoric pentru secţia masculină, aceasta având o tradiţie comparabilă cu cea feminină. Sportul de performanţă a început în anul 1984, atunci când echipa a promovat în Divizia B. A evoluat cu mai multe nume, cunoscând o perioadă de înflorire după anul 1992. Din păcate, aceleaşi probleme financiare au pus „pe butuci” această echipă care îşi clădise un nume, ea fiind nevoită să se retragă în 1995. Ulterior, activităţile au fost continuate la nivel de copii şi juniori, iar roadele muncii profesorilor s-au văzut şi aici, mai mulţi sportivi ai clubului fiind convocaţi la loturile naţionale sau au ajuns să evolueze pentru echipe puternice din ţara noastră. Dintre numeroşii sportivi pe care i-a format de-a lungul timpului, profesorul Ion Popescu a ţinut să ne precizeze câteva nume care i-au rămas pentru totdeauna în suflet: Lucian Vergu, Cristian Achim, Lucian Chirof, Dragoş Andrei sau Vasile Ştefan.

Antrenoarea Luiza Voinea ne-a destăinuit cât de frumos şi interesant este să lucrezi cu tinerii dornici să înveţe tainele baschetului, să modelezi armonios personalităţi, dar, cu regret, ne-a povestit şi faptul că, în ultimul timp, este tot mai greu ca părinţii şi copiii acestora să fie convinşi de utilitatea practicării unui sport, mulţi dintre adulţi aducându-şi copiii la baschet, aşa cum preciza antrenoarea Manuela Cornea, doar pentru „a mai creşte” şi vor să îi retragă fie şi numai pentru simplul motiv că transpiră şi ar putea răci în timpul antrenamentelor. „Este foarte mult de muncă la acest nivel, dar este şi foarte frumos să lucrezi cu copiii. Nu ne este întotdeauna uşor să îi aducem pe cei mici în sala de sport şi să îi determinăm să se apuce de un sport pentru că ei au acum tot mai multe preocupări care le răpesc timpul. Însă, cu mult tact pedagogic şi insistenţă îi putem atrage către o activitate benefică în primul rând pentru sănătatea lor, baschetul”, ne-a declarat Luiza Voinea.