VÂLCEA sub semnul celei de-a XI-a ediții a Salonului Național de Literatură și Artă „Rotonda plopilor aprinși”


În perioada 9-12 noiembrie 2022, mai multe locații din județul Vâlcea sunt gazde pentru evenimente din cadrul celei de-a XI-a ediții a Salonului Național de Literatură și Artă „Rotonda plopilor aprinși”. Acțiunile sunt organizate de către Asociația Culturală „Curierul de Vâlcea”, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Sibiu, cu binecuvântarea și sprijinul Arhiepiscopiei Râmnicului, în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Cultură Vâlcea, Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea și Uniunea Artiștilor Plastici – Filiala Vâlcea. La evenimente participă aproximativ 40 de scriitori, artiști plastici, profesori universitari, reputați oameni de cultură din România (București, Târgu Mureș, Iași, Pitești, Slatina, Craiova, Sibiu, Oradea, Târgu Secuiesc, Curtea de Argeș, Târgu Jiu, Bumbești-Jiu etc.).
În primele două zile ale amplului eveniment cultural (miercuri și joi) s-au desfășurat activități la Arhiepiscopia Râmnicului (Deschiderea oficială a Salonului Național de Literatură și Artă „Rotonda Plopilor Aprinși”, ediția a XI-a, în Sala „Iosif Episcopul” din Așezământul Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica – Centrul Eparhial); la Muzeul de Artă „Casa Simian” din Râmnicu Vâlcea – Grădina interioară; la Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea; la Școala Happy Kids din Râmnicu Vâlcea; dar și la Drăgășani (la Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație și la Casa Memorială „Gib Mihăescu”); la Mănăstirea Dintr-un Lemn din comuna Frâncești (vizitarea Așezământului monahal și a Muzeului Memorial „Chesarie Gheorghescu” și prezentarea volumului „Chesarie Gheorghescu – Arhimandritul erudit și mărturisitorul dreptei credințe”); la Mănăstirea Surpate tot din comuna Frâncești.

Programul activităților din ultimele două zile

Vineri, 11 noiembrie 2022, între orele 10.00 – 15.00
• Vizită la Mănăstirea Cozia;

Vineri, 11 noiembrie 2022, între orele 15.30 – 20.30
În sala de protocol a Restaurantului-hotel Perla Oltului din Călimănești – Căciulata se vor desfășura următoarele activități
• Cuvânt de bun venit al Prof. univ. dr. Mircea Perpelea, ambasador;
• Gala Premiilor Naționale „Rotonda Plopilor Aprinși”
• Decernarea Marelui Premiu pentru Cultură, a Premiilor pentru Literatură cu Medalia de Aur „Cerurile Oltului” și Trofeul „Stelele Oltului”. Laudațio: Ioan Barbu, Președinte de onoare al juriului. Înmânează Diplomele, medaliile și trofeele – Prof. univ. dr. Octavia Nedelcu, Președinta juriului;
• Moment liric: „Cele mai frumoase poezii în vizită la Râmnic”. Poeții prezenți recită din creațiile proprii;
• Masă „Ca la mama acasă”, cu țuică de prună de pe la noi, cu palincă de peste munți și „lacrima soarelui” de pe colinele Drăgășaniului și cu friptură la cuptor.

Sâmbătă, 12 noiembrie 2022, între orele 09.30 – 10.30
• Deplasare la Ocnele Mari.

Sâmbătă, 12 noiembrie 2022, între orele 11.00 – 14.00
• Primirea scriitorilor cu un salut de bun venit al primarului orașului, Remus Sasu;
• „Întâlnirea din adâncuri” – Vizitarea Salinei din Ocnele Mari;
• „Unde sunt cei care nu mai sunt?” – Recital de cântece și versuri din creația poeților martiri Vasile Militaru, Nichifor Crainic, Radu Gyr, Vasile Voiculescu, Sergiu Mandinescu, ConstantinVoicescu. Citate celebre din scrierile lui Mircea Vulcănescu, Petre Pandrea și Petre Țuțea. Penitenciarul de la Ocnele Mari, dispărut odată cu surparea salinei, a fost unul din cele mai groaznice locuri de detenție, unde moartea sta ascunsă zi și noapte și apărea la comanda caraliilor.

Sâmbătă, 12 noiembrie 2022, între orele 14.00 – 14.30
• Deplasarea de la Ocnele Mari la Râmnicu Vâlcea;
• După Masa de prânz: DRUM BUN, DRAGI COLEGI ȘI PRIETENI!
Mulțumiri speciale aducem scriitorului Costel NEDELCU (foto, mai jos), participant la aceste evenimente culturale, care ne-a pus la dispoziție imagini de la fiecare acțiune desfășurată în cadrul ediției a XI-a a Salonului Național de Literatură și Artă „Rotonda plopilor aprinși”.