Vâlcea duce lipsă acută de medici


• doar trei medici deservesc zona Bălcești, din care doi sunt pensionari
• nici în Drăgășani nu stăm mai bine: trei ginecologi și ăia străini
Dacă-n Râmnic au mai fost scoase posturi de medici la con­curs, pentru Spitalul Județean de Urgență, în restul județului vor­bim de o criză de cadre medicale. 40.000 de oameni sunt arondați orașului Bălcești, unde activează trei medici, iar doi sunt pensionari. Au decis să-și continue activitatea tocmai pentru a nu lăsa zona des­coperită. Probleme regăsim și-n Drăgășani. Sunt trei medici gine­co­logi, iar aceștia numai români nu sunt. Doi sunt arabi, iar unul este bulgar. Situație similară și la Spi­ta­lul Horezu, unde, printre puținii me­dici angajați se află și trei străini.
„În mod normal, am putea spu­ne că stăm binișor față de alte județe, dar tot nu acoperim nece­sa­rul. Mai e cale lungă. Uitându-ne în afară, constatăm că Tulcea n-are pediatru, spre exemplu, iar criza de medici apare și-n zona Moldovei, dar și-n sudul țării. Vin medici străini și aici vorbim de rezidenți”, a declarat Dumitru Hobeanu, pre­ședinte-director CAS Vâlcea, cu delegație.

100.000 de vâlceni nu sunt asigurați

Din cei 360.000 de locuitori cât are Vâlcea, 200.000 au asigurare de sănătate. Din păcate, 100.000 de vâlceni nu dispun de asigurare de la CAS Vâlcea. Cifrele nu sunt „bătute în cuie”, deoarece, zilnic, unii ies și alții intră în sistem. Ideea este că toți cetățenii din România beneficiază de consultații gratuite când vine vorba de urgențe.
„În afara celor care chiar vin la Urgențe simțindu-se foarte rău, eu mai împart oamenii în două categorii. Sunt cei care vin la spital și când îi doare o unghie și sunt cei care stau acasă și când ajung la medic e foarte târziu”, a mai precizat Hobeanu.

„Asigurare, asigurare, dar tot scoatem bani din buzunar”

Tot mai mulți râmniceni se plâng de faptul că, odată ajunși la spital, deși sunt asigurați, sunt puși să bage mâinile-n portofel sau buzunar tot mai des.
„Am fost la radiografie și a trebuit să plătesc filmul: 20 lei. Asta deși aveam trimitere de la medicul de familie și de la medicul specialist. N-a fost de ajuns. La Fizioterapie, scoate alți bani. 10 lei, probabil pentru o parte din consultație și, ca și cum n-ar fi fost de ajuns, a trebuit să cumpăr unguentul, să cumpăr șervețele… Chiar nu e nimic în spitalul acesta. Pe lângă faptul că ești bolnav, ai dureri, mai stai la cozi cu orele, te pun să și plătești. Păi nu-i mai bine la privat!?”, se întreabă un pacient.