Vâlcea are opt cămine pentru vârstnici, din care doar trei licențiate


• restul unităților, în curs de obținere a licenței
• prețurile/beneficiar sunt cuprinse între 1.500 și 2.500 lei pe lună

Situația persoanelor care au nevoie de cazare într-un cămin de bătrâni s-a aflat, din nou, în atenția autorităților publice locale, problemă dezbătută cu ocazia întrunirii Comitetului de dialog social cu persoanele vârstnice. Alături de prefectul Florian Marin, s-au aflat subprefectul Aurora Gherghina, președintele DGASPC Vâlcea, Nicolae Badea, directoarea AJPIS Vâlcea, Cristina Pârvu, reprezentanții asociaților ce susțin pensionarii vâlceni.
Conducerea AJPIS Vâlcea a ținut să precizeze că toate cele opt cămine de bătrâni de pe raza județului sunt acreditate. Nu însă și licențiate. Unele au fost licențiate, altele sunt în curs de a obține licența de funcționare. Totuși, toate desfășoară activități, cele nelicențiate în baza unor licențe provizorii. Cele opt cămine de bătrâni sunt: în Râmnicu Vâlcea și ține de Primăria municipiului, Centrul de îngrijire bătrâni Cueni, aparține de Primăria Roești, cămin de bătrâni în Scundu, Cămin pentru persoane vârstnice la Nicolae Bălcescu, aparține de DGASPC Vâlcea, Centrul rezidențial pentru vârstnici în Bujoreni, Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice în Râmnic, Cămin de bătrâni „Casa Ana”, în Bujoreni și Cămin de bătrâni în Bălcești.
Căminul de bătrâni din Râmnicu Vâlcea, cartier Ostroveni, și-a început activitatea în urmă cu un an și are o capacitate de 80 de locuri. La data de 30 iunie, erau găzduite 38 de persoane și alte trei cereri se aflau în așteptare. Din cei 38 de beneficiari, opt sunt dependenți, adică se pot descurca singuri. Costul lunar/beneficiar este de 1.982 lei/lună pentru persoane independente, 2.161 lei/lună pentru persoane semidependente și 2.282 lei/lună pentru persoane dependente.
La Centrul de îngrijire bătrâni din Cueni, Roești, care funcționează din anul 2015, sunt găzduite șapte persoane. Se achită lunar 1.960 lei, 1.000 din pensia beneficiarului și 960 din buget local.
Și-n cazul celorlalte cămine destinate persoanelor vârstnice, există costuri care diferă, cel mai mic fiind de 1.500 lei/lună în cazul beneficiarilor Căminului din Scundu. Singura unitate destinată persoanelor vârstnice unde nu se achită niciun leu de la beneficiar, fiind primiți cei fără venituri, cei respinși de alte cămine, este cel din administrarea DGASPC Vâlcea, din comuna Nicolae Bălcescu.

E nevoie de alte 400-500 locuri în Vâlcea

Directorul DGASPC Vâlcea, Nicolae Badea, susține că, în ciuda unităților destinate găzduirii persoanelor vârstnice din județ, nevoie ar mai fi de alte 400-500 locuri de cazare. „Noi, cei de la DGASPC Vâlcea, primim în Căminul de vârstnici de la Nicolae Bălcescu toți cei refuzați de aceste unități, pe diverse motive: în ultim stadiu al bolii, fără venituri etc. E nevoie de servicii sociale la nivel de județ, respectiv de alte 400-500 de locuri. Capacitatea în centre este de 700 de locuri, dar dacă e să ținem cont de standardele europene am depășit-o: normal, ar fi 500 de locuri”, a declarat Nicolae Badea.

Dezvoltăm serviciile cu ajutorul primarilor

DGASPC Vâlcea a emis către toate primăriile din județ adrese privind lansarea unui program cu finanțare europeană pentru vârstnici referitor la dezvoltarea serviciilor deja existente și diversificarea altora (centre de consiliere, relaxare…). Sunt disponibili în acest caz 600 milioane euro. Singurul edil care a răspuns deja, arătându-se interesat, este alesul local din Scundu, Dumitru Blejan, gata să mansardeze căminul, să-l extindă până la 42 de locuri, să înființeze serviciu de recuperare etc.

Mai multe locuri subvenționate de stat

Ca o intervenție, președintele UGPR Vâlcea, Gheorghe Dinescu, a precizat că ar trebui să existe mai multe locuri destinate celor care nu au venituri, care nu pot fi ajutați de aparținători. Liderul pensionarilor vâlceni a ținut să amintească și de un alt cămin destinat vârstnicilor, cel de la Ionești, care a intrat în procedura de acreditare și are o capacitate de 20 locuri. Căminul a fost ridicat de către preoții din comuna Ionești, cu sprijinul CARP Râmnicu Vâlcea și a UGPR, filiala județeană.
Așadar, subiectul va mai constitui o temă de dezbatere la Instituția Prefectului.