„USG se află pe un drum de țară, pietruit. Să ajungem la autostradă, mai avem mult de muncit”


• ne-a declarat dl Witold Urbanowski, Director General

 Ciech Chemical Group este unul dintre liderii de pe piața chimiei europene. Din acest colos industrial, care cuprinde peste 30 de companii, face parte și Uzinele Sodice Govora. Președintele grupului polonez Ciech, domnul Dariusz Krawczyk, va fi prezent marți la București și miercuri în Râmnicu Vâlcea. Care este scopul acestei vizite? L-am rugat să-mi răspundă la această întrebare pe domnul Witold Urbanowski, Directorul General al Uzinelor Sodice Govora.
Dariusz-KrawczykWitold-Urbanowski 

În conformitate cu Rezoluția Adunării Generale a Acționarilor din 28 mai 2012, în funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Ciech S.A. a fost numit Mr. Dariusz Krawczyk,  personalitate  marcantă în domeniul managementului bazat pe valoare, membru al mai multor consilii de supraveghere din Polonia. De aproximativ 18 luni, mai precis de la numirea sa ca președinte al CEO Ciech, acest „imperiu” chimic polonez se află pe drumul schimbărilor,  care are ca scop eliminarea pierderilor înregistrate în ultima perioadă, inclusiv la uzina pe care o conduc, aflată pe teritoriul municipiului Râmnicu Vâlcea. M-ați întrebat în ce scop sosește președintele Dariusz Krawczyk în România și la Vâlcea – și cu ce gânduri.

Domnul Krawczyk , la numirea sa ca președinte al CEO Ciech, a primit un obiectiv greu și îndrăzneț din partea acționarului principal, statul polonez: acela de a restructura și optimiza activitatea în toate companiile din subordine. Spre deosebire de firmele din Polonia și Germania, USG a reprezentat pentru domnia sa, ca și pentru echipa de aici, o provocare mult mai mare. Pierderile semnificative, dar și problemele sociale ale angajaților noștri, într-un  moment economic dezastruos înregistrat pe „platforma chimică” vâlceană (Oltchim – n.a.), ca și căderea piețelor de desfacere pentru produsele noastre s-au constituit în adevărate provocări nu numai pentru noi, ci pentru orice manager, indiferent de experiență sau gradul cunoștințelor deținute. În acest context, președintele Krawczyk vine la București și la Râmnicu Vâlcea pentru a definitiva planul început de restructurare și reorganizare, stabilirea pașilor obligatoriu de urmat, punctarea probleme critice de rezolvat și pentru a stabili concret sprijinul pe care poate conta din partea autorităților române în vederea definitivării strategiei de viitor a USG.

Domnule Director General, vă rog să-mi permiteți să vă adresez și alte întrebări, pe care mi le-a inspirat răspunsul Dumneavoastră. Să înțeleg că, după disponibilizările din ultimul an, după restructurările și reorganizările ce au condus la mari dispute cu sindicatul USG, vă gândiți, totuși, la investiții

Investițiile au fost incluse în planul nostru de mai mult timp. Tocmai problemele amintite, apărute cam din luna februarie a acestui an, au condus la o încetinire a acestora. Președintele Dariusz Krawczyk vine acum pentru a se lămuri la fața locului despre munca realizată de echipa română, pe care eu cred că o va aprecia, dar și pentru a găsi argumente pentru a putea propune ministrului  polonez de resort repornirea planului de investiții. Un alt punct important pe agenda domnului Krawczyk sunt discuțiile cu reprezentanții guvernului României. Sprijinul guvernamental este în astfel de proiecte este crucial.

Principalul Dumneavoastră scop, încă de la numirea în funcția de director general la USG, a fost acela de a anula pierderile. Chiar ați declara, la vremea respectivă: „Ori trecem pe profit, ori închidem uzina!”. Acum vorbiți de investiții! Să înțeleg că Uzinele Sodice Govora se află pe drumul cel bun? 

Da, se află pe un drum bun! Ca să mă exprim plastic, dar cât mai aproape de adevăr, USG se află pe un drum de țară, pietruit. Să ajungem la autostradă, mai avem mult de muncit. Scăderea piețelor a dus o provocare în plus echipei pe care o conduc. Chiar dacă, spre exemplu, în august am avut profit operațional, creșterea nu este la nivelul cerințelor, acesta fiind foarte mic.

Să luăm în calcul că, la USG, până în acest an, nu a avut loc o restructurare reală, la niciun nivel. Aveam trei secretariate la nivelul conducerii, iar acum este doar unul. Până nu demult erau trei persoane care monitorizau cum merge banda, iar acum, prin câteva camere video, rezolvăm problema cu un singur angajat. Sunt doar câteva exemple, dureroase, pentru că unii oameni și-au pierdut slujba. Însă, dacă nu facem restructurări, ne-o pierdem toți!

Care este relația actuală cu sindicatele și cu furnizorii de materii prime?

Cu aceiași manageri români, subliniez și mă bucur să remarc acest aspect, am reușit să demonstrăm că putem intra pe un făgaș economic corect. Aflat în fruntea acestei echipe, înțelegând perfect și obligațiile pe care le am ca manager, cred că am reușit să arătăm atât partenerului intern, sindicatului, cât și furnizorilor, partenerilor externi, că scopul nostru comun este să continuăm să lucrăm, nu să închidem fabrica. Un ultim exemplu plauzibil,
care întărește această afirmație, este protocolul semnat cu CET Vâlcea, un act important pentru toată platforma chimică, care pe noi ne obligă, fiindcă pune o responsabilitate mai mare pe umerii noștri. Repet, îmi înțeleg responsabilitățile și vreau să le respect, atât în fața sindicatului, cât și în fața partenerilor comerciali.

Cu câțiva ani în urmă, Ciech Chemical Group avea inclus în planul de investiții construirea unei fabrici de geamuri în Vâlcea, iar în urmă cu câteva luni, ambasadorul Poloniei în România, Excelența Sa Domnul Marek Szczygieł, a răspuns unei „provocări” lansate chiar de ziarul nostru, „Curierul de Vâlcea”, precizând că va îndemna firme poloneze să investească în zona aceasta. Aveți informații în acest sens?

Viitorul apropiat poate aduce vești foarte bune, dar numai în anumite condiții. Pot să declar că situația incertă, din vară, de la USG, a anulat, sper temporar, un astfel de proiect. Chiar pe terenul uzinei noastre, la îndemnul Excelenței Sale, urma să se dezvolte o nouă investiție.
Din cauza situației incerte, subliniez, investitorul a amânat totul. O investiție nu se poate împlini fără o siguranță socială. Chiar și unii furnizori principali s-au arătat oscilanți, neîncrezători. Vă dau un singur exemplu, cel al SALROM-ului, care a amânat semnarea unui contract până la lămurirea situației sociale. Aflat în mijlocul unei „lupte” de supraviețuire, nu am realizat corect cum suntem priviți din afară. Chiar și acum, când lucrurile merg spre bine, din păcate unii  își mai dezvăluie din vechile îndoieli. Noi (Grupul Ciech – n.a.) dorim să continuam  să lucrăm aici și să investim. În Polonia, avem calcarul și sarea din exploatare proprie. Aici, le cumpărăm. Așa cum, de exemplu, CET își dorește exploatarea cărbunelui de la Berbești, așa ne dorim și noi exploatarea calcarului. Asta înseamnă eficientizarea costurilor și, bineînțeles, creșterea investițiilor!

Care este relația conducerii cu sindicatul, în condițiile când planul de restructurare nu este încă finalizat?

Pot să vă spun că sindicatul privește cu foarte mare responsabilitate și cu maturitate situația în care ne aflăm. Înțeleg și cei din fruntea sindicatului  necesitatea planului nostru. Avem un dialog continuu și deschis. Indiferent de zvonurile apărute, în orice problemă, eu și domnul președinte Mugioiu vorbim și vorbim pentru a clarifica totul prin dialog, pentru a nu se ajunge la dispute, care, la rândul lor, să conducă la un impas. Viața a confirmat, când ești în impas este foarte ușor să treci de la logică la emoții, iar când deciziile economice se iau emoțional – adio eficiență! Purtăm discuții eficiente pentru că și dl Mugioiu este un partener exigent, care știe să protejeze interesele membrilor de sindicat, ale tuturor salariaților. Scopul nostru este, până la urmă, comun: eficiență în producție și locuri de muncă sigure.

Într-un interviu luat nu demult Domnului președinte  Dariusz Krawczyk de Dziennik Gazeta Prawna, la întrebarea: „Cum apreciați situația de acum de la Govora?” domnia sa a  descris atmosfera într-un limbaj medical, cum că pacientul, aflat în spital în urma unui atac de cord major, se află acum în stare stabilă. Adică înspre însănătoșire. A mai precizat că disputa cu angajații, care au cerut creșteri salariale, a fost rezolvată. S-a arătat, totodată, mulțumit de creșterile obținute, subliniind că acum se lucrează la optimizarea costurilor. Mai sunt, de bună seamă, și alte probleme de producție nerezolvate. Măsurile pentru optimizarea costurilor, ca și cele de restructurare, care urmează, includ alte disponibilizări?

Nu cred că se mai pune problema disponibilizărilor. Chiar dacă în România outsourcing-ul (externalizarea – n.a.) este privit cu reticență, eu cred că reprezintă soluția optimă atât pentru USG, cât și pentru companiile mari, fiind o metodă prin care raportul calitate-preț este mult mai bun.

În ceea ce privește creșterea producției, ce prevăd, în mod concret, planurile de viitor ale Uzinelor Sodice Govora?

După restructurare, pentru a ajunge la o profitabilitate sustenabilă, vom urmări creșterea producției. Dorim să concretizăm acest lucru prin realizarea unui nou calcinator. Președintele Dariusz Krawczyk sosește în Vâlcea pentru a vedea la fața locului ce trebuie făcut  pentru a putea convinge apoi guvernul polonez (acționarul principal la USG)  să realizeze investiția dar și pentru a convinge autoritățile și partenerii din România că este esențial sprijinul lor.

Vă vorbeam despre acordul cu CET… Să știți că în acest acord se vorbește și despre realizarea unor investiții la CET. Fără acestea, noi nu putem rezolva nimic! Suplimentarea cantității de abur către noi nu se poate face de pe o zi pe alta!

O concluzie, domnule Director General: sunteți încrezător în viitorul Uzinelor Sodice Govora?

Categoric DA! De ce? mă veţi întreba. Răspunsul meu este simplu: pentru că am reușit, alături de echipa de aici, să schimb trendul. Chiar dacă piața sodei ne-a adus greutăți în plus, eu sunt optimist că vom învinge orice obstacol. Fără optimism, curaj şi iniţiativă nu se poate schimba niciodată răul în bine.