Universul copilăriei, la Biblioteca Județeană: autoarea Ana Andreescu a lansat volumul „Minunata aventură”


• cartea este un adevărat dar de Moș Crăciun pentru toți copiii

Ieri, la orele prânzului, Sala de Conferințe a Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea a fost luată cu asalt de foarte mulți copii. Ce să fie? Ce să fie? Cunoscuta și îndrăgita autoare de proză pentru copii, Ana Andreescu, a lansat o nouă carte destinată celor mici. Prozatoarea, vâlceancă din Olănești la origini, a venit special din Capitală pentru a lansa volumul intitulat „Minunata aventură”. O carte, cu adevărat, minunată! Ar mai fi de amintit faptul că volumul, ilustrat foarte atent de către Georgeta Gherghinoiu, a fost publicat la editura „Curtea Veche” din București.
În decorul cald și primitor al Bibliotecii Județene, cei mici au aflat direct de la autoare cum e să fii bunică, să ai o dragoste nețărmurită pentru nepoți și cu cât drag poți scrie o carte pentru copii. Ana Andreescu le-a vorbit celor mici despre minunatele personaje pe care le vor descoperi în paginile cărții cu design și ilustrații tocmai potrivite pentru vârsta acestor cititori în miniatură. Cât despre numeroșii micuți prezenți în sală, cei mai mulți elevi în clasa a V-a la Școala „Take Ionescu”, putem spune doar că au fost foarte receptivi, fiind de-a dreptul captivați de cuvintele „oamenilor mari” de la prezidiu.

Ioan Barbu: „Fiecare copil are o bunicuță în scriitoarea Ana Andreescu”

Moderator în cadrul lansării de carte, scriitorul Ioan Barbu (foto stânga) le-a mărturisit copiilor cât de mare este dragostea bunicilor pentru nepoți, amintindu-le celor mici cât de mult ar trebui să își prețuiască bunicii. Mai ales că, din păcate, nu toți copiii au posibilitatea de a se bucura de sufletul cald al bunicilor! „Această carte este una de învățătură am putea spune. Vă mărturisesc că, om în toată firea fiind, am fost foarte captivat de conținutul și grafica sa. Am citit-o pe nerăsuflate, cum s-ar spune. Vreau să le spun copiilor care se află aici, și nu numai lor, că dragostea bunicilor pentru nepoți este foarte mare. Bunicii țin foarte mult la nepoți. Și tocmai de aceea, dacă nu toții copiii au avut șansa de a avea o bunicuță precum distinsa noastră autoare, putem spune că, prin inter­mediul cărții lansate astăzi, fiecare copil are o bunicuță în scrii­toarea Ana Andreescu (foto sus, a doua de la dreapta la stânga). Îi mulțumesc autoarei pen­tru acest dar minunat pe care l-a făcut tuturor copiilor din țara noastră chiar înaintea Sărbătorilor de Crăciun!”.

Lilian Zamfiroiu: „Dragi copii, citiți! Lectura este cheia reușitei în viață”

Prezent la eveniment, Lilian Zamfiroiu (foto dreapta), a ținut un dis­curs motivațional care a mers direct spre inima elevilor prezenți în Sala de Conferințe a Bibliotecii Județene. Timp de aproximativ zece minute, reputatul om de cul­tură, vâlcean la origini de aseme­nea, le-a vorbit copiilor, pe înțelesul lor, despre importanța lecturii. „Vreau să vă spun că, în urmă cu destul de mulți ani, eram elev, ca și cei mai mulți dintre cei prezenți aici, la Școala Take Ionescu. Atunci, se­diul acestei școlii era în clădirea în care acum funcționează Muzeul Ju­dețean. Curtea școlii noastre era chiar în locul pe care acum se află sediul Bibliotecii Județene. Aici ne zbenguiam, alergam și mai făceam, ca toți copiii, mici năzbâtii. Ce vreau să vă spun prin asta? Generația mea nu a avut posibilitatea, așa cum a voastră o are, de a se afla la o școală situată foarte aproape de Biblioteca Județeană! Voi sunteți privilegiați prin faptul acesta și aveți acces la foarte multe informații folositoare dacă veniți în acest loc. Pentru că, nu-i așa, într-o bibliotecă se află cărți, multe dintre ele scrise special pentru voi. Desigur, acum într-o bibliotecă modernă, cum este aceasta, se află și computere, ta­ble­te și alte dispozitive care facili­tea­ză accesul la informații rapide și foarte variate. Nu vreau să vă spun că nu este bine să știți să folosiți aces­te dispozitive moderne, care ne ușurează activitățile, însă nu tre­buie să deveniți captivi de ele. Vă recomand din toată inima să citiți cât mai mult! Este ca la reclame. Dacă acolo ni se spune să facem mișcare cel puțin 30 de minute în fiecare zi, eu vă pot recomanda din tot sufletul să citiți cel puțin 30 de minute. Dacă nu chiar și mai mult, o oră în fiecare zi! Am o fetiță puțin mai mare ca vârstă decât voi, este elevă în clasa a VI-a, în București. Și ei îi transmit același îndemn și sunt foarte fericit când văd că re­nunță la telefon și tabletă în favoa­rea lecturării de carte tipărită. Car­tea tipărită nu va dispărea nicio­dată! (…) Ca o concluzie a ceea ce am spus până acum, vă readresez un îndemn foarte important, care vă va ajuta mult pe viitor. Dragi copii, citiți! Lectura este cheia reușitei în viață! Cititul vă ajută, dezvoltându-vă multe calități și trebuie să citiți de la vârste cât mai fragede!”
La finalul evenimentului cultu­ral, autoarea a oferit, sub formă de cadou, mai multe volume din „Minu­nata aventură” și a discutat, ca de la bunică la nepoței, cu elevii prezenți la întâlnirea de la Bibliotecă.