Uniunea Europeană sare cu bani pentru irigații


• românii îi vor și nu prea. Cum se explică totul?

Recent, în urma unei întruniri care a avut loc în capitala Uniunii Europene, reprezentanții Comisiei Europene pentru investiții au făcut câteva declarații extrem de încura­ja­toare pentru sectorul agricol ro­mânesc. Concret, din Fondul Euro­pean pentru Investiții Strategice vor fi puse la dispoziția celor 28 de state membre fonduri consistente pentru înființarea și modernizarea sistemelor de irigații. Și fiindcă Ro­mânia este recunoscută la nivel european drept una dintre țările co­dașe când vine vorba despre ni­ve­lul de acoperire ale instalațiilor de irigații în totalul suprafețelor exploa­tate în agricultură, oficialii de la Bruxelles s-au oferit să spri­jine inclusiv cu asistență tehnică dezvoltarea acestui domeniu.

Prețurile terenurilor agricole din România ar crește substanțial după dezvoltarea sistemelor de irigații!

IRIGATII2 BANI_UEImportanța atragerii de fonduri pentru irigații a fost recunoscută de către oficialii Ministerului Agricultu­rii de la București, care spun însă că nu numai birocrația face ca do­meniul de maximă importanță pentru agricultura românească să rămână codaș în Europa. De vină ar fi, spun aceștia, lipsa investito­ri­lor interesați de a dezvolta siste­me­le de irigații românești, caracte­rul pur speculativ al mai multor tranzacții cu terenuri agricole din ultimii ani, numărul prea redus al băncilor care acordă credite micilor fermieri pentru realizarea de irigații etc. De asemenea, deși pare stra­niu, banii europeni care ar dezvolta sistemele de irigații românești ar conduce la și mai multe tranzacții cu terenuri către firme/persoane din alte țări. Deși prețurile terenu­rilor ce ar avea sisteme de irigații încorporate ar crește, apetitul străinilor pentru achiziționarea de terenuri agricole în România ar deveni și mai mare. Astfel de situații sunt întâlnite în mai multe localități din județele Timiș și Arad, unde investitorii străini au achiziționat mii de hectare de terenuri, unele beneficiind de mult doritele sisteme de irigații.

Ce au declarat oficialii de la Bruxelles referitor la situația tristă din țara noastră?

Ulterior, în cadrul unei conferințe de presă desfășurată la Bruxelles, vicepreședintele Comi­siei Europene pentru investiții, finlandezul Jyrki Katainen, a revenit cu informații pe această temă de larg interes pentru românii care derulează afaceri sau lucrează în domeniul agriculturii. Acesta a subliniat costurile crescute ale dezvoltării sistemelor de irigații din țara noastră și alte probleme cu care se confruntă agricultorii români.
„Investițiile în sistemele de irigații reprezintă o idee foarte interesată. România are nevoie de astfel de sisteme. Vă asigurăm inclusiv suportul tehnic, important este să folosiți fondurile europene pentru dezvoltarea irigațiilor. Folo­siți banii din Planul Juncker. Este adevărat că irigațiile sunt foarte scumpe în România și puțini fer­mieri și le permit. Însă nevoia unor sisteme de irigații adecvate este foarte mare. Prin Fondul European pentru Investiții Strate­gice, Româ­nia poate accesa banii de care are nevoie pentru dezvoltarea iriga­țiilor”, a declarat oficialul de la Bruxelles.