Uniunea Europeană, pregătită să își formeze propria armată!?


• președinția României la Consiliul Uniunii Europene ar putea, măcar parțial, oferi un răspuns la această întrebare care îi macină pe americani și ruși
12 februarie 2019 poate rămâne o dată de referință pentru Uniunea Europeană în ceea ce privește domeniul militar. La Strasbourg, în Franța, Comisia Europeană a inițiat în mod oficial consultările cu statele membre pentru a finanța proiecte industriale comune în domeniul apărării. Imediat ce Comisia Europeană va adopta calendarul pentru Programul de Dezvoltare Industrială Europeană de Apărare, vor fi lansate cereri în cadrul bugetului Uniunii Europene pentru 2019/2020. Astfel, va fi deschis drumul spre viitorul Fond European de Apărare din perioada 2021/2027.
„Într-o lume în care se constată creșterea instabilității și amenințărilor transfrontaliere la adresa securității noastre, nicio țară nu poate reuși de una singură. Acesta este motivul pentru care Comisia Europeană depune un efort fără precedent pentru a proteja și apăra locuitorii din țările membre. S-au făcut deja primii pași pentru a stimula cooperarea între statele membre în domeniul cercetării și dezvoltării industriei de apărare. În iunie 2018, Comisia a propus un fond de 13 miliarde de euro pentru apărare, fond unanim recunoscut la nivel european pentru perioada 2021/2027, care se află acum în dezbatere la nivelul Parlamentului European și al Consiliului Uniunii Europene”, se arată într-un material de presă dat publicității de către Comisia Europeană.
Astfel, chiar și în domeniul militar – unul oarecum puțin dezbătut și legiferat la nivelul Uniunii Europene – se poate intui cât de important este rolul președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Până la 30 iunie 2019, atunci când se va încheia mandatul României, am putea avea, fie și parțial, un răspuns la întrebarea care nu le dă deloc pace americanilor și rușilor: este pregătită Uniunea Europeană pentru a avea propria armată?

Proiecte ambițioase până în 2020

Chiar dacă până la finalul anului 2020 nu a mai rămas foarte mult timp, Comisia Europeană, cu sprijinul statelor membre, și-a propus să parcurgă câteva etape esențiale în scopul formării unei forțe militare proprii. Astfel, în intervalul de timp aferent anilor 2019 și 2020, pentru prima dată în istorie, Uniunea Europeană ar putea stimula cooperarea în domeniul militar între statele membre cu un buget de 500 de milioane de euro. Acești bani ar urma să fie cheltuiți anul acesta și, respectiv, în 2020 pentru dezvoltarea de tehnologii moderne și achiziționarea de echipamente la cele mai înalte standarde.
„Cooperarea de cercetare în domeniul apărării este deja materializată. Primele acorduri de grant UE în cadrul bugetului din 2017 au inclus finanțarea proiectului de cercetare Ocean 2020, care reunește 42 de parteneri din 15 țări UE. Scopul acestuia este de a sprijini misiunile de supraveghere maritimă, prin integrarea de drone și submarine fără pilot în operațiuni specifice. În săptămânile următoare, Comisia va anunța alte proiecte de cercetare în domeniul militar care se vor desfășura în colaborare, finanțate din bugetul alocat anului 2018. De asemenea, va fi prezentat programul de lucru și ultimul apel de propuneri din tranșa de buget rămas pentru 2019. (…) Ca urmare a punctelor de vedere ale statelor membre, în câteva săptămâni, Comisia Europeană va adopta, pentru prima dată în programul de lucru, cofinanțarea proiectelor industriale comune în domeniul apărării din cadrul bugetului UE pentru perioada 2019/2020. Proiectele pentru care vor fi lansate cererile de propuneri în cadrul Programului European de Apărare și Dezvoltare Industrială (EDIDP) trebuie să fie în concordanță cu prioritățile identificate în cadrul Programului Permanent de Cooperare (PESCO), Planului de Dezvoltare a Capacităților (CDP) și Alianței Nord-Atlantice (NATO)”, se mai arată în materialul de presă transmis pe această temă de către Comisia Europeană.