Undă verde pentru Erasmus+


Prin acest program, peste 4 milioane de persoane vor beneficia de granturi din partea UE pentru a-și ameliora competențele și capacitatea de inserție profesională.

Erasmus+, noul program al UE pentru educație, formare, tineret și sport, planificat să înceapă în ianuarie, a fost aprobat marți, 19 noiembrie 2013, de Parlamentul European. Programul, care se va desfășura pe o perioadă de șapte ani și care are ca scop stimularea dezvoltării competențelor și a capacității de inserție profesională și sprijinirea modernizării sistemelor de învățământ, de formare profesională și pentru tineret, va beneficia de un buget de 14,7 miliarde euro, cu 40% mai mare decât nivelurile actuale. Peste 4 milioane de persoane vor beneficia de sprijin pentru a studia, pentru a urma cursuri de formare profesională, pentru a munci sau pentru a desfășura activități de voluntariat în străinătate, printre acestea numărându-se 2 milioane de studenți din învățământul superior, 650.000 de ucenici și de elevi din învățământul profesional, precum și peste 500.000 de tineri implicați în programe de schimb de experiență sau de voluntariat în străinătate. Studenții care intenționează să urmeze un program complet de studii de masterat în străinătate, pentru care rareori sunt disponibile granturi sau împrumuturi naționale, vor beneficia de o nouă schemă de garantare a împrumuturilor, gestionată de Fondul european de investiții. Erasmus+ va oferi, de asemenea, finanțare pentru personalul din educație și formare, pentru lucrătorii din domeniul tineretului și pentru parteneriate între universități, colegii, școli, întreprinderi și organizații non-profit.

„Mă bucur că Parlamentul European a adoptat programul Erasmus+ și sunt mândru că am putut asigura o creștere a bugetului cu 40% față de programele noastre actuale. Acest lucru demonstrează angajamentul UE în ceea ce privește educația și formarea profesională. Erasmus+ va contribui, de asemenea, la combaterea șomajului în rândul tinerilor, oferindu-le acestora posibilitatea de a-și îmbogăți cunoștințele și de a-și dezvolta competențele prin acumularea de experiență în străinătate. În afară de a oferi granturi pentru beneficiari individuali, Erasmus+ va sprijini o serie de parteneriate, cu scopul de a-i ajuta pe oameni să facă tranziția de la educație la inserția pe piața muncii, precum și o serie de reforme, cu scopul de a moderniza și a îmbunătăți calitatea educației în statele membre. Acest aspect este esențial dacă dorim să îi oferim tinerei noastre generații calificările și competențele de care are nevoie pentru a reuși în viață”, a declarat Androulla Vassiliou, comisarul pentru educație, cultură, multilingvism și tineret.