UE cere lămuriri privind gândacul cenușiu în construirea Autostrăzii Pitești-Sibiu


Ca urmare a unor informații apărute în spațiul public, provenind se pare de la un funcționar al Uniunii Europene, conform cărora o specie ar fi expusă pericolului în timpul construirii autostrăzi Pitești-Sibiu, dar și după (aici fiind vorba despre gândacul cenușiu), directorul Romsilva, vâlceanul Gheorghe Mihăilescu (foto), a ținut să ofere lămuriri legate de acest aspect.
Potrivit directorului Romsilva, gândacul cenușiu nu este o specie monitorizată, a fost inclusă în directiva habitatelor din birou, fără informații prealabile și, mai mult decât atât, există în zona sudică a Văii Băiașului, nu în partea nordică pe unde va trece Autostrada.
„Cert este că acest croitoraș, cum mai este numit, nu este o specie monitorizată. S-a realizat, prin anul 2.000, o listă cu toate speciile monitorizate și a fost inclus așa, fără informații prealabile. Nu este un dăunător, are habitatul în Parcul Național Cozia, însă în versanții sudici, nu în nord unde se va construi Autostrada Pitești-Sibiu. Concret, proiectul nu s-a suspendat, ci doar ni s-au solicitat lămuriri”, a declarat Gheorghe Mihăilescu, directorul Romsilva.
De unde au pornit însă aceste erori? Ei bine, potrivit declarației reprezentanților Direcției Silvice Vâlcea, greșeala provine din superficialitate, în momentul în care s-a întocmit lista cu speciile protejate. Tocmai de aceea, reprezentanții Romsilva vor face o nouă adresă către CNADR, vor oferi lămuriri concrete, urmând ca acestea să fie transmise și Uniunii Europene.
Menționăm că Autostrada Pitești-Sibiu va trece la limită cu Parcul Național Cozia, nu prin aria protejată.