Tupeu maxim pentru un şofer din Horezu


• ce a făcut după ce a fost oprit în trafic i-a uluit şi pe poliţişti
La data de 5 august, aproape de ora 00.00, un bărbat din Horezu a fost depistat, pe raza localităţii, pe când conducea un moped ce nu avea montată plăcuţa cu numărul de înmatriculare. Întrucât emana halenă alcoolică, poliţiştii i-au solicitat conducătorului mopedului să permită verificarea cu aparatul etilotest. Bărbatul a dat dovadă de un tupeu ieşit din comun, refuzând să fie testat şi, de asemenea, nu a dorit să i se recolteze probe biologice de sânge în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei. El nu a scăpat însă nepedepsit! Oamenii legii i-au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de refuz de la prelevarea de mostre biologice.

Legi există, dar cine să le respecte?
• un tânăr din Horezu plecase la plimbare cu maşina chiar dacă nu avea permis
„Marţea neagră” l-a lovit crunt pe un tânăr de 24 de ani! Chiar dacă nu avea permis de conducere, acesta s-a urcat bine-mersi la volanul unui autoturism şi a plecat la plimbare pe străzile oraşului Horezu. Oamenii legii au fost însă la datorie şi l-au luat la „bani mărunţi” pe junele teribilist. Aceştia au constatat că tânărul nu deţinea permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule, iar pedeapsa aplicată a fost una pe măsura faptei. Pe numele şoferului de ocazie s-a întocmit dosar penal, acesta urmând să fie cercetat pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute şi pedepsite de art. 335, alin. 1 din Codul Penal. În aceeaşi zi, poliţiştii din Horezu i-au făcut de „petrecanie” unui alt şofer. În urma controlului, oamenii legii au stabilit că autoturismul pe care acesta îl conducea era radiat din circulaţie. Asemenea primului caz, pe numele şoferului s-a întocmit dosar de cercetare penală.

Şofer era, minte-i mai trebuia…
• nimeni nu ar fi crezut că un bătrân din Olăneşti este capabil de aşa ceva
În seara zilei de 5 august, poliţiştii vâlceni au fost sesizaţi cu privire la faptul că un autovehicul a intrat într-un gard. În baza sesizării, oamenii legii l-au identificat pe şoferul care a condus autoturismul cu pricina. Astfel s-a stabilit că vinovatul se numeşte, Vasile D, are 65 ani şi domiciliază în oraşul Băile Olăneşti. Nu mică a fost mirarea poliţiştilor când, după verificarea cu aparatul etilotest, au descoperit că şoferul autovehicului avea o alcoolemie de 1,05 mg/l! Pe numele bărbatului a fost întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul comiterii infracţiunii de conducere sub influenţa alcoolului a unui autovehicul pe drumurile publice.

Poliția vă învață cum să evitați să deveniți victime ale furtului din autoturisme
Pentru evitarea furturilor de şi din autoturisme, lucrătorii din cadrul Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, vin în sprijinul cetăţenilor cu o serie de informaţii destinate prevenirii unor astfel de evenimente neplăcute. Principalele moduri de operare folosite de infractori la furturile de autoturisme: forţarea încu­ietorilor sau a contactelor; sustragerea autovehiculelor profitând de neatenţia proprietarilor care pleacă “doar un minut” şi le lasă pornite sau cu cheile în contact. În cele mai multe dintre situaţii, autorii urmăresc victimele şi aşteaptă  mo­mentul prielnic pentru a acţiona.
Recomandări pentru prevenirea furturilor de autoturisme: la coborârea din autoturism, scoateţi cheia din contact, chiar dacă veţi lipsi pentru un timp foarte scurt. Chiar şi atunci când doriţi să parcaţi în curte sau în garaj şi coborâţi pentru deschiderea porţilor. Furtul unui autoturism cu cheile în contact durează doar CÂTEVA SECUNDE; parcaţi autoturismul într-un loc care să fie vizibil din locuinţa dumneavoastră şi, pe cât posibil, în locuri iluminate corespunzător şi intens circulate; schimbaţi imediat sistemele de siguranţă ale autoturismului, dacă aţi pierdut sau v-au fost sustrase cheile acestuia.
Principalele moduri de operare folosite de infractori la furturile din autoturisme: sustragerea bunurilor din autovehicule, profitând de neatenţia proprietarilor care pleacă “doar un minut” şi le lasă neasigurate. În cele mai multe din­tre situaţii, autorii urmăresc victimele şi aşteaptă  momentul prielnic pentru a ac­ţiona; forţarea mecanică a încuie­to­ri­lor; spargerea geamurilor; sustra­gerea de componente exterioare (oglinzi, orna­mente, emblem, proiectoare, roţi, etc.).
Recomandări pentru prevenirea furturilor din autoturisme: nu lăsaţi la vedere ,în interiorul maşinii, diferite bunuri de valoare (dispozitive antiradar, sisteme GPS, genţi, borsete, aparatură electronică, etc.) chiar dacă lipsiţi pentru scurt timp; în staţiile de alimentare cu carburanţi, pe timpul achitării contra­valorii combustibilului, acţionaţi sistemul de închidere a uşilor; când părăsiţi auto­tu­rismul, geamurile trebuie să fie întot­deauna închise complet; pentru eventua­lele reparaţii, nu vă adresaţi atelierelor neautorizate sau meşterilor ocazionali. Se pot face mulaje după chei sau puteţi rămâne fără component care funcţionau foarte bine; inscripţionaţi numărul de înma­triculare al autoturismului pe obiec­te demontabile( casetofoane, baterii, component exterioare, etc.). Acestea vor fi mai dificil de valorificat de către hoţi şi deci mai puţin tentante.

ATENŢIE!!!

Dacă sesizaţi un furt de şi din autoturism sau dacă sunteţi victima unei infracţiuni de furt, sunaţi imediat la 112 – Apel unic de urgenţă.

Dosar penal pentru furt dintr-o casă de vacanță
Marți, poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la sustragerea de bunuri de uz gospodăresc comis de persoane necunoscute dintr-o casă de vacanţă din comuna Voineasa. În urma efectuării de verificări şi investigaţii, poliţiştii au identificat persoana bănuită de comiterea faptei. Este vorba C. Dumitru, din Voineasa. Cu ocazie cercetărilor, a fost recuperat prejudiciul creat, fiind predat părţii vătămate. Cercetările continuă sub aspectul comiterii de furt.

Accidente de mijlocul săptămânii
Miercuri, ora 11.30, E. Florin,  de 31 ani, din  comuna Mihăeşti,  a condus un autoturism pe strada Târgului din municipiul Râmnicu Vâlcea, efectuând manevra de mers înapoi fără a se asigura corespunzător şi a acroşat cu partea dreaptă spate un pieton, care traversa neregulamentar strada. Este vorba de A. Constantin, de 29 de ani, din comuna Perişani. În urma impactului, a rezultat rănirea uşoară a pietonului, primind diagnosticul de contuzie gambă stânga.  În urma testării persoanelor implicate în accidentul rutier, a rezultat că cei doi nu au consumat băuturi alcoolice.
În aceeași zi,  la ora 20.30, T. Ioan, de 63 ani, din Râmnicu. Vâlcea a condus o bicicletă pe DJ 678-Budeşti, şi pe fondul consumului excesiv de alcool a părăsit partea carosabilă, a căzut în şanţul din beton, din partea dreapta în direcţia de deplasare. În urma impactului acesta a suferit vătămări corporale uşoare şi a fost transportat la Spitalul judeţean Vâlcea în vederea acordării de îngrijiri medicale, fiind diagnosticat cu plagă arcadă stânga, TCF minor nivel 0. Nu a putut fi testat cu aparatul etilotest din cauza stării avansate de ebrietate în care se afla. Tot miercuri seara, la ora 20.00, T. Constantin, de 21 ani, din comuna Livezi, în timp ce conducea un autoturismul pe DN 67B – Livezi, iar la km 62+ 229 m a lovit în partea din spate o căruţă care se deplasa în aceiaşi direcţie de mers, nefiind semnalizată conform legii şi neînregistrata, condusă de M. Ion, de 55 de ani,  din comuna Livezi. În urma impactului, M. Mioara, pasager în căruţă a fost proiectată în afara părţii carosabile suferind traumatism la genunchiul stâng cu plăgi excoriate locale, traumatism gleznă dreapta, traumatism obrazul stâng. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ. Căruţaşul nu a fost testat, deoarece nu a fost găsit la faţa locului. Cercetările vor fi continuate pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor producerii evenimentelor