Trofeul Carpați a plecat în Africa


După cum vă anunțam într-un număr anterior al cotidianului nostru, week-end-ul trecut, Sala Sporturilor din Brăila a fost gazda unei întreceri devenită de mult timp o tradiție în peisajul sportiv românesc. În organizarea Federației Române de Handbal, în arena de pe malul Dunării, de-a lungul celor trei zile, patru selecționate feminine și-au disputat supremația în cadrul Trofeului Carpați. Țara noastră a fost reprezentată de selecționata de senioare (România A) și de selecționata de tineret (România B). Invitate au fost două echipe exotice, fiecare o forță pe continentul din care provine: Angola (campioana en-titre a Africii) și Japonia (din Asia). Și în acest an, turneul amical internațional s-a desfășurat după clasicul sistem «fiecare cu fiecare», învingătoare urmând să fie desemnată echipa care va avea cel mai bun punctaj (sau chiar cel mai bun golaveraj, în caz de egalitate de puncte, după cum avea să se întâmple).
Prima zi a adus un duel al celor două reprezentative românești participante la ediția din acest an a Trofeului Carpați, România A impunându-se cu 36-28 în fața României B. Tot vinerea trecută, Angola a câștigat la o diferență de cinci goluri în fața Japoniei, scor 26-21. Sâmbătă, în primul joc, România A s-a impus neașteptat de greu în fața Japoniei, scor 28-27. În celălalt meci al zilei, Angola a triumfat în fața României B, scor 29-18. Duminică, în ultima zi a întrecerii, Japonia s-a impus în fața României B, scor 35-29. În urma acestui succes, selecționata niponă a obținut medalia de bronz a întrecerii.

Am condus, ne-au condus, iar am condus… S-a terminat egal și Angola a luat trofeul

Tot duminică, în marea finală, România și Angola s-au întâlnit în meciul care urma să stabilească naționala câștigătoare. În fața unui public care a umplut până la refuz polivalenta din Brăila, jucătoarele pregătite de selecționerii Tomas Ryde și Costică Buceschi au început foarte motivate jocul. România a condus cu 6-1 la începutul primei reprize, s-a aflat în avantaj și pe la mijlocul primului act, dar a încheiat prima repriză condusă surprinzător la o diferență de patru goluri (scor 13-9 pentru Angola). Începutul de repriză a fost din nou mai bun pentru fetele noastre. România a recuperat, ușor-ușor, diferența de scor de pe tabela de marcaj și a ajuns în avantaj. Ultimele zece minute ale actului secund au fost însă destul de modeste în ceea ce privește evoluția fetelor noastre. În fața unor adversare foarte masive, româncele s-au pripit în momente importante și nu au mai găsit calea spre gol. Angola a recuperat din handicap și a restabilit egalitatea (scor 21-21) cu o sută de secunde înaintea expirării timpului regulamentar de joc. Româncele, la capătul unui atac prelungit, au trecut pe lângă posibilitatea marcării unui gol izbăvitor, ratând in-extremis. În ultimele secunde, jucătoarele din Africa au avut chiar posibilitatea de a câștiga meciul, dar golul pe care l-au marcat a fost anulat pe motiv că venise după expirarea timpului regulamentar.
Meciul decisiv dintre România și Angola s-a terminat la egalitate, scor 21-21, dar trupa africană a fost cea care a pus mâna pe trofeu, chiar dacă s-a aflat la egalitate de puncte cu România (fiecare câte cinci). Asta pentru că, așa cum prevede regulamentul competiției, în caz de egalitate de puncte între două sau mai multe echipe, următorul criteriu de departajare este cel al golaverajului. Iar Angola (+14) a avut, într-adevăr, golaveraj mai bun decât România (+9).

Angola rămâne un adversar incomod pentru România

Acest succes al Angolei la Trofeul Carpați, chiar dacă a venit într-o competiție internațională cu caracter amical (și fără ca România să fie învinsă!), a răscolit amintiri mai vechi. Culmea, amintiri din perioada în care tot actualii selecționeri ai României, Tomas Ryde și Costică Buceschi, se aflau la cârma reprezentativei feminine. Este vorba despre Jocurile Olimpice din august 2016, desfășurate în Brazilia, la Rio de Janeiro. Atunci, într-un meci din faza grupelor a întrecerii olimpice, Angola s-a impus surprinzător în fața României.

Evoluții bune pentru vâlcence

La Trofeul Carpați de la Brăila, în echipa de senioare a României, de la SCM Râmnicu Vâlcea au fost convocate patru jucătoare. Proaspete campioane, fetele de la SCM s-au achitat bine de sarcinile primite de la antrenori în cele trei jocuri. Yuliya Dumanska, Cristina Florică, Raluca Băcăoanu și Andreea Adespii s-au aflat printre jucătoarele de bază ale naționalei tricolore, fiind de anticipat ca ele să bifeze noi convocări.