Traian Băsescu scoate asul din mânecă


• mișcare de senzație pe scena politică românească
Apropierea alegerilor parlamentare modifică raportul de forțe pe scena politică românească. Se fac planuri, se clădesc alianțe, se strică prietenii și se leagă altele noi. Iar unul dintre cei mai abili politicieni pe care i-a avut România după anul 1990 își netezește traseul spre obținerea unui scor cât mai bun la alegerile din toamnă. Este vorba despre Traian Băsescu, președintele Partidului Mișcarea Populară, cel care, nu mai departe de ieri, a făcut publică probabil cea mai spectaculoasă mișcare a anului 2016 pe scena politică din țara noastră. Partidul Mișcarea Populară a înglobat, prin absorbție, un partid aflat mereu „la putere” în ultima jumătate de deceniu, un partid care a știut cum să joace „cărțile” și să își exploateze puținele atuuri pe care le-a avut: Uniunea Națională pentru Progresul României.

Și PP-DD devine istorie după „sucombarea” UNPR

Cum până la finalizarea procedurilor de absorbție a UNPR de către PMP mai este doar o chestiune de timp, este clar că vom asista la „decesul” formațiunii politice conduse, mai mulți ani, de către generalul Gabriel Oprea. Iar dacă stăm să ne gândim la episodul petrecut în luna iunie a anului trecut, când Partidul Poporului – Dan Diaconescu a fost absorbit de Uniunea Națională pentru Progresul României, putem spune că asistăm la „decesul” simultan a două partide.

Generalul se întoarce la căpitan

Metaforic vorbind, chiar dacă generalul Gabriel Oprea nu se mai ocupă în mod direct de UNPR, integrarea acestei formațiuni politice în interiorul Partidului Mișcarea Populară este un fel de întoarcere a acestuia la „căpitanul de vas” care a sprijinit înființarea UNPR. Asta fiindcă Traian Băsescu și alți membri ai fostului PDL s-au aflat printre fondatorii UNPR.
Dacă e să ne raportăm la rezultatele pe care PMP și UNPR le-au obținut, în județul Vâlcea, la alegerile locale din iunie 2016, este clar că partidul nou format are toate șansele să obțină un scor care să îi permită accesul în Parlament. Situație valabilă și la nivel național, acolo unde noul PMP este sigur că va depăși pragul de 5%.