Tradiţii de Izvorul Tămăduirii la Horezu


mester_horezuÎn acest weekend, la Horezu, s-a organizat cea de-a VIII-a ediţie a Târgului popular “Izvorul Tămăduirii”, în spaţiul de lângă Căminul cultural din satul Romanii de Jos, în apropierea Mănăstirii Hurezi.

La deschiderea oficială, au participat primari din localităţile Almaşul Mare, Nădlac, directorul Căminului Cul­tu­ral din Albac, Horezu, Băile Govora, interpreţi şi meşteri populari, autorităţi locale şi judeţene. Pe scena de lângă mănăstire, au cântat şi au dansat ansambluri artistice din Câmpulung Moldovenesc (Suceava), Nădlac(Arad), Albac şi Almaşul Mare (Alba), Balş (Olt), Bran (Braşov) şi din judeţul Vâlcea. Constantin Niţu, primarul oraşului Horezu, a semnat un protocol de colaborare în domeniile cultural şi turistic cu primarii localităţilor participante la târg.

Sâmbătă, au avut loc parada costumelor populare, întreceri sportive şi de îndemânare, program de muzică de fanfară şi muzică instrumentală, un spectacol folcloric şi premierea câştigătorilor concursurilor sportive şi de îndemânare şi înmânarea de diplome. “Târgul se numără printre cele mai îndrăgite evenimente organizate de oraşul Horezu. În acest an, în cadrul târgului, au fost organizate o serie de spectacole şi concursuri cu scopul de a promova tradiţia şi arta populară românească. La acest eveniment, din Săptămâna Luminată, a participat un număr mare de meşteri populari şi creatori consacraţi din zone cu tradiţie în arta populară, precum şi ansambluri folclorice renumite din diverse zone ale ţării”, a declarat Constantin Niţu, primarul oraşului Horezu.

„Târgul este o sărbătoare a dansului şi portului popular, a meşterilor iconari, lemnari, ţesători şi ceramişti, o sărbătoare a tradiţiilor străvechi, specifice poporului român, aşezat pe un loc unde pe vremuri se ţinea acest târg, aproape de mănăstirea Brâncoveanului. Arta picturii murale a lui Constatinos care a zugrăvit Hurezii s-a aşezat, în mod fericit, pe taierele olarilor horezeni. De curând, am înfiinţat Comitetul de monitorizare a Mănăstirii Hurezi, al cărui coordonator este academicianul Răzvan Theodo­rescu iar în anul 2014 când vom comemora martiriul Brâncovenilor, osemintele domnitorului vor fi aduse în aşezământul monastic de aici, aşa cum i-a fost voia”, a spus Florin Epure, directorul Direcţiei pentru Cultură.