Tractoarele NU MAI POT CIRCULA pe drumuri publice fără avizul RAR!


Direcția pentru Agricultură Vâlcea a anunțat că, recent, fost promulgat Decretul privind promulgarea Legii pentru completarea Ordonanței Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cărții de identitate și certificarea autenticității vehiculelor rutiere în vederea comercializării, înmatriculării sau înregistrării acestora în România.
Ordonanța nr. 78/2000 cu modificările ulterioare prevede, la articolul 1, alin. 1 că „Vehiculele rutiere pot fi comercializate, înmatriculate sau înregistrate în România numai după omologarea și certificarea autenticității acestora, după caz, de către Regia Autonomă «Registrul Auto Român», denumită în continuare R.A.R., organism tehnic specializat al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii». În proiectul adoptat, vehicul rutier lent este «vehiculul antrenat de un motor încorporat şi care, constructiv, nu se poate deplasa cu o viteză mai mare de 25 km/h». Conform inițiatorilor, această categorie de vehicule este tot mai prezentă este deja legiferată în alte state, incluzând soluții eco-friendly, precum și soluții de transport avansate cu vehicule electrice care reduc poluarea. Omologarea nu este obligatorie, la acest moment pentru utilajele care au fost omologate comunitar, cele care au fost înmatriculate ultima dată într-un stat membru al Uniunii Europene și pentru cele care nu au suferit modificări constructive în raport cu datele înscrise în certificatul de înmatriculare. În plus la acest excepții, deputații au votat marți și alte două situații excepționale”.

Principalele modificări

Astfel, se introduc în legislație următoarele două articole: „Sunt exceptate de la prevederile privind omologarea, vehiculele rutiere lente care au fost deja înmatriculate într-un stat membru al Uniunii Europene; Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) vehiculele rutiere noi achiziționate până la data de 30 aprilie 2020, aparținând categoriei T1, nivel de poluare I, echipate cu motoare a căror putere din construcție se situează între 37 și 75 kW. Aceste vehicule vor fi omologate, la cererea deținătorilor în vederea eliberării cărții de identitate, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi”.
„Amendamentul vizează tractoare agricole sau forestiere achiziţionate din fonduri nerambursabile şi a căror înregistrare este absolut necesară pentru a putea fi utilizate potrivit scopului pentru care au fost achiziţionate”, explică Ovidiu Barbu, director executiv DAJ Vâlcea.
Acesta menționează și lista completă a autovehiculelor vizate: Autocositoare, Autoexcavator (excavator pe autoşasiu), Autogreder, Autoscreper, Autostivuitor, Buldozer pe pneuri,Combină agricolă pentru recoltat cereale sau furaje,Compactor autopropulsat, Electrocar cu echipamente: sudură, grup electrogen, pompă etc., Excavator cu racleţi pentru săpat şanţuri, Excavator cu rotor pentru săpat şanţuri, Excavator pe pneuri, Freză autopropulsată pentru canale, Freză autopropulsată pentru pământ stabilizat, Freză rutieră, Încărcător cu o cupă pe pneuri, Instalaţie autopropulsată de sortare-concasare, Macara cu greifer, Macara mobilă pe pneuri, Macara turn autopropulsată, Maşină autopropulsată multifuncţională pentru lucrări de terasamente, Maşină autopropulsată pentru construcţia şi întreţinerea drumurilor, Maşină autopropulsată pentru decopertarea îmbrăcămintei asfaltice la drumuri, Maşină autopropulsată pentru finisarea drumurilor,Maşină autopropulsată pentru forat, Maşină autopropulsată pentru turnat asphalt, Plug de zăpadă autopropulsat, Şasiu autopropulsat cu ferăstrău pentru tăiat lemn, Tractor pe pneuri,Troliu autopropulsat, Utilaj multifuncţional pentru întreţinerea drumurilor, Vehicul de pompieri pentru derularea furtunurilor de apă, Vehicul pentru măcinat şi compactat deşeuri, Vehicul pentru marcarea drumurilor, Vehicul pentru tăiat şi compactat deşeuri.