Totul despre selecția proiectelor pentru instalarea tinerilor fermieri


După cum vă anunțam și în alte ediții, țăranii au putut să depună și în acest an proiecte finanțate cu fonduri europene în cadrul submăsurii 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri, din PNDR 2020.
Alocarea financiară publică a submăsurii aferentă sesiunii continue de depunere, criteriile de selecție, punctajele de selecție, criteriile de departajare și pragul minim sunt realizate la inițiativa AM PNDR cu consultarea prealabilă a Comitetului de Monitorizare. Pentru fiecare sesiune continuă de depunere se face un Anunț de Lansare a Licitației în care se vor prezenta: alocarea sesiunii, intervalul continuu de depunere a proiectelor, pragul minim și pragurile de calitate lunare.
Solicitanții la depunerea proiectului completează obligatoriu în Cererea de finanțare câmpul aferent punctajului estimativ (evaluare/ pre-scoring). Depunerea și evaluarea proiectelor se realizează lunar doar pentru proiectele ce au punctajul estimat (evaluare-prescoring) mai mare sau egal cu pragul de calitate aferent lunii respective.

Plafonul de 200%, foarte important
Depunerea continuă a proiectelor în cadrul sesiunii aferente submăsurii/ componentei (alocare distinctă) se oprește înainte de termenul limită prevăzut în nota de lansare, atunci când valoarea publică totală a proiectelor depuse având un punctaj estimat (evaluare/ prescoring) mai mare sau egal cu pragul de calitate aferent lunii respective, excluzând valoarea publică totală a proiectelor retrase, ajunge la 200% din nivelul alocării sesiunii aferente sub-măsurii/ componentei (alocare distinctă), cu excepția primelor cinci zile calendaristice din fiecare etapă de depunere stabilită când oprirea depunerilor de proiecte nu este condiționată de atingerea plafonului de 200% din nivelul alocării sesiunii.
Proiectele al căror punctaj estimat de solicitanți va scădea în urma evaluării AFIR sub pragul de calitate corespunzător lunii respective și proiectele încadrate greșit din punct de vedere al alocării financiare aferente unei măsuri/ submăsuri/ componente (alocare distinctă), vor fi declarate neconforme.

Care sunt criteriile de departajare a proiectelor?
Selecția proiectelor eligibile se face în ordinea descrescătoare a punctajului de selecție în cadrul alocării disponibile pentru selecția lunară ce reprezintă diferența dintre alocarea sesiunii și valoarea publică totală a proiectelor selectate prin rapoartele de selecție/ contestații lunare/ anterioare, valoarea publică totală a contestațiilor depuse aferente rapoartelor de selecție lunare/ publicate, după caz.
În cazul proiectelor cu același punctaj, departajarea acestora se face în ordinea următoarelor priorități: (1) nivelul de calificare în domeniul agricol; (2) sectorul prioritar.
În cazul în care există proiecte cu același punctaj și aceleași priorități, departajarea se va face în ordine descrescătoare a dimensiunii economice a exploatației agricole exprimate prin standard output (SO).

Eventualele contestații se depun doar on-line
După publicarea raportului de selecție lunar pe pagina de internet AFIR, solicitanții au la dispoziție cinci zile lucrătoare pentru a depune on-line contestații cu privire la rezultatul selecției.
Urmare soluționării contestațiilor comisia de soluționare a contestațiilor va proceda la selecția proiectelor cu punctajul total mai mare sau egal cu punctajul ultimului proiect selectat pentru finanțare aferent etapei respective, cu aplicarea criteriilor de departajare prevăzute în ghidul solicitantului aferent submăsurii sau mai mare sau egal decât pragul de calitate lunar aferent etapei respective în situația în care valoarea publică totală a proiectelor selectate din raportul de selecție lunar aferent este mai mică decât alocarea disponibilă pentru selecția etapei stabilită conform art.7 alin.(2) din „Regulamentul de organizare și funcționare al procesului de selecție și al procesului de verificare a contestațiilor pentru proiectele aferente măsurilor din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR)”.
Urmare publicării raportului de contestații lunar, există posibilitatea întocmirii unui raport de selecție aferent etapei pentru care au fost finalizate contestațiile, după caz, conform Regulamentului de organizare și funcționare a procesului de selecție și al procesului de verificare a contestațiilor pentru proiectele aferente măsurilor din PNDR 2014-2020, aprobat, în vigoare la data lansării sesiunii de depunere proiecte.

Atenție!
Solicitanții vor putea retrage și redepune proiectul o singură dată în cadrul sesiunii continue de depunere. De asemenea, solicitanții care au fost declarați neconformi vor putea să redepună proiectul o singură dată în cadrul sesiunii continue de depunere.