Totul despre punctajul aferent Submăsurii 4.1 – Investiții în exploatații agricole


Pentru această submăsură, pragul minim este de 30 de puncte și reprezintă pragul sub care niciun proiect nu poate intra la finanțare.
Sectorul vegetal
1. Pentru exploatațiile agricole care au ca domeniu sectorul vege­tal, primul principiu luat în consi­derare se re­fe­ră la dimensiunea fermei SO (valoarea producției standard), astfel:
•12.000 – ≤50.000 SO – 15 p
• >50.000 – ≤100.000 SO -13 p
• >100.000 – ≤ 250.000 SO – 11 p
Punctarea se va realiza pe baza dimensiunii economice pe care o va atinge întreaga exploata­ție ca urmare a investițiilor propuse prin proiect, în primul an de func­ționare după finalizarea investiției, inclusiv în cazurile în care investiția propusă prin proiect nu afectează toată exploatația, așa cum reiese din documentația tehnico-econo­mică, corelată cu informațiile fur­nizate în cadrul punctului Stabilirea categoriei de fermă, din cadrul Cererii de Finanțare.
2. Principiul sectorului prioritar conform analizei socio-economice pre­cum sectorul zootehnic (suine, bo­vine și păsări) și vegetal (cereale, plante oleaginoase și proteice, cartofi și legumicultură în spatii pro­tejate, inclusiv producere de mate­rial săditor):
• legumicultura în spații pro­te­jate, inclusiv producere de material săditor: sămânța – 15 p ;
• producție – 14 p. În această categorie, vor fi incluse și ciuper­că­riile din spațiile climatizate;  plante oleaginoase și proteice – 13 p
– cereale si cartofi – 11 p
Pentru acordarea punctajului, se va lua în considerare cultura majo­ritară din punct de vedere al di­men­siunii economice (SO) previzio­nate, față de totalul dimensiunii econo­mice a întregii exploatații rezultate în primul an de funcționare după fi­nalizarea investiției, după imple­mentarea proiectului.
În cazul exploatațiilor mixte când proiectul a fost încadrat pe sec­torul vegetal (aceasta repre­zen­tând componenta majoritar valorică din Bugetul indicativ al cererii de fi­nanțare) analiza SO a grupei de cul­tură se va face comparativ cu totalul SO al sectorului vegetal, nu cu total SO al întregii exploatații.
3. Principiul lanțurilor alimen­tare integrate, respectiv integrarea producției agricole primare cu procesarea și/ sau comercializarea. Proiecte care combină cel puțin două operațiuni care conduc la realizarea unui lanț alimentar integrat după cum urmează:
• Producție agricolă primară – pro­cesare – comercializare – 20 p
• Producție agricolă primară – procesare – 18 p
• Producție agricolă primară-co­mercializare – pentru investiții în unități de producție vizând produc­ția de legume și struguri de masă – 18 p
• Integrare producție – proce­sare și comercializare prin membrii din cadrul OIPA – 16 p
• Integrare producție – proce­sare prin membrii din cadrul OIPA – 14 p
4. Principiul asocierii fermierilor, care dețin exploatații de dimensiuni mici și/sau medii, în cadrul coope­rativelor sau a grupurilor de produ­cători constituite în baza legislației naționale în vigoare.
Solicitanții sunt Grupuri de producători sau cooperative:
• grupuri de producători sau cooperative formate predominant din exploatații agricole având dimensiunea sub 12 000 SO – 20 p
• grupuri de producători sau cooperative formate predominant din exploatații agricole de dimen­siuni cuprinse între 12 000 -≤ 50 000 SO – 18p
• grupuri de producători sau cooperative formate predominant din exploatații agricole de dimen­siuni cuprinse între 50.000 – ≤ 100.000 SO – 16 p
5. Principiul potențialului agricol al zonei care vizează zonele cu potențial determinate în baza stu­diilor de specialitate
Proiectul este implementat într-o zonă cu potențial agricol ridicat (conform notei de bonitare ICPA) – 10 p
Proiectul este implementat într-o zonă cu potențial agricol mediu (con­form notei de bonitare ICPA) – 9 p
6. Principiul nivelului de califi­care în domeniul agricol al mana­gerului exploatației agricole.
Managerul exploatației deține calificare în raport cu activitatea prevăzută prin proiect, în funcție de:
• studii superioare – 10 p
• studii liceale sau postliceale – 8 p
• școli profesionale sau formare profesională care conferă un nivel minim de calificare în domeniu agricol – 6 p
7. Principiul economiei de apă pentru proiectele care prevăd in­vestiții de modernizare a sistemelor de irigații la nivel de fermă , prin prioritizarea investițiilor care conduc la economii cât mai mari de apă.
Proiectele care prevăd investiții de modernizare a sistemelor de irigații la nivel de fermă asigură în urma unei evaluări ex-ante posibile economii de apă de:
• peste 20% – 5 p
• >10% – ≤20% – 3 p
8. Principiul soiurilor autohtone
Solicitantul își propune prin pro­iect sau demonstrează că obține/ dezvoltă la nivelul exploata­ției agri­cole și prevede în cadrul documen­ta­ției tehnico-economice că va păs­tra și dezvolta nucleul de soiuri autohtone pe toată durata de imple­mentare și monitorizare a proiec­tului.
În vederea calculării punctajului aferent acestui criteriu de selecție, se va specifica, în cadrul Studiului de fezabilitate, suprafața de teren afectată obținerii soiurilor autohtone (atât producerea de semințe autoh­tone material de plantare autohton cât și cultivarea soiurilor autoh­tone), după implementarea proiec­tului și dimensiunea economică (SO) afectată acestora. De aseme­nea, se vor evidenția în cadrul prognozelor economico-financiare operațiunile aferente. Se vor acorda maxim 5 puncte.
Sectorul zootehnic
1. Principiul dimensiunii exploa­ta­ției care vizează exploatațiile de dimensiuni medii. Exploatația agri­colă având dimensiunea economică între 12.000 – 250.000 SO (valoa­rea producției standard).
• 12.000 – ≤50.000 – 15 p
• >50.000 – ≤100.000 – 13 p
• >100.000 – ≤ 250.000 – 11 p
2. Principiul sectorului prioritar conform analizei socio-economice precum sectorul zootehnic (suine, bovine și păsări) și vegetal (cereale, plante oleaginoase și proteice, car­tofi și legumicultură în spatii prote­jate, inclusiv producere de material săditor):
Bovine (inclusiv bubaline):
• Carne – 15 p
• Lapte – 14 p
Suine:
• Reproducție – 13 p
• Îngrășare – 12 p
Păsări:
• Reproducție – 11 p
• Carne/ ouă – 10 p
3. Principiul lanțurilor alimen­tare integrate, respectiv integrarea producției agricole primare cu pro­ce­sarea și/ sau comercializarea. Pro­iecte care combină cel puțin două operațiuni care conduc la reali­zarea unui lanț alimentar integrat după cum urmează:
• producție agricolă primară – procesare – comercializare – 20 p
• producție agricolă primară – procesare – 18 p
• producție agricolă primară-co­mercializare (în cazul produselor apicole și producției de ouă) – 18 p
• integrare producție – proce­sare – comercializare prin membrii din cadrul OIPA – 16 p
• integrare producție – proce­sare prin membrii din cadrul OIPA – 14 p
4. Principiul asocierii fermierilor, care dețin exploatații de dimensiuni mici și/sau medii, în cadrul coope­ra­tivelor sau a grupurilor de produ­cători constituite în baza legislației naționale în vigoare.
Solicitanții sunt Grupuri de producători sau cooperative:
• grupuri de producători sau coo­perative formate predominant din exploatații agricole având di­men­siunea sub 12 000 SO – 20 p
• grupuri de producători sau cooperative formate predominant din exploatații agricole de dimen­siuni cuprinse între 12 000 – ≤ 50 000 SO – 18 p
• grupuri de producători sau coo­perative formate predominant din exploatații agricole de dimen­siuni cuprinse între 50.000 – ≤ 100.000 SO – 16 p
5. Principiul potențialului agricol al zonei care vizează zonele cu potențial determinate în baza stu­diilor de specialitate.
Proiectul este implementat într-o zonă cu potențial agricol ridicat (conform notei de bonitare ICPA) – 10 p
Proiectul este implementat într-o zonă cu potențial agricol mediu (con­form notei de bonitare ICPA) – 9 p
6. Principiul nivelului de califi­care în domeniul agricol al mana­gerului exploatației agricole
studii superioare – 10 p
studii liceale sau postliceale – 8 p
școli profesionale sau formare profesională care conferă un nivel minim de calificare în domeniu agricol – 6 p
7. Principiul raselor autohtone
Solicitantul își propune prin pro­iect sau demonstrează că obține/ deține/ dezvoltă la nivelul exploata­ției agricole și prevede în cadrul do­cumentației tehnico-economice că va păstra și dezvolta nucleul de rase pe toată durata de imple­men­tare și monitorizare a proiectului.
Se vor acorda maximum 10 p.
În vederea calculării punctajului aferent acestui criteriu de selecție, se va specifica, în cadrul Studiului de fezabilitate, numărul capetelor de animale de rasă autohtonă, după implementarea proiectului și cal­culul dimensiunii economice (SO) afectată acestora. De aseme­nea se vor evidenția în cadrul prognozelor economico-financiare operațiunile aferente.