Totul despre PNDR Măsura 7 „Servicii de bază şi reînnoirea satelor în zonele rurale 2014-2020”


• Obiectivele principale sunt dezvoltarea infrastructurii de bază şi a serviciilor în zonele rurale, crearea de locuri de muncă la sate, conservarea moştenirii ancestrale şi a tradiţiilor locale cât şi reducerea gradului de sărăcie şi a riscului de excluziune socială

Pentru diminuarea decalajelor care persistă încă între mediul rural şi cel urban şi pentru crearea unor condiţii decente de viaţă la nivelul populaţiei rurale, măsura va sprijini următoarele tipuri de acţiuni, mai concret în două sub-măsuri: investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică din spaţiul rural; investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural din spaţiul rural.
PNDR Sub-măsura 7.1. Investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mica ( Obiectiv: prin această sub-măsură vor fi sprijinite investiţii pentru îmbunătăţirea infrastructurii de bază la scară mică în vederea unei dezvoltări economice durabile şi a reducerii sărăciei din spaţiul rural. Scopul sprijinului acordat prin această măsură este pentru creşterea numărului de locuitori din zonele rurale care beneficiază de infrastructura de bază îmbunătăţită.

Operaţiuni/Acţiuni eligibile

1. Investiţii în active corporale: Infrastructura rutieră de interes local şi infrastructura de apă/apă uzată: construcţia, extinderea şi/sau modernizarea reţelei publice de apă; construcţia, extinderea şi/sau modernizarea reţelei publice de apă uzată; construcţia, extinderea şi/sau modernizarea reţelei de drumuri de interes local.
Infrastructura educaţională: înfiinţarea şi modernizarea (inclusiv dotarea) grădiniţelor şi a creşelor; extinderea şi modernizarea (inclusiv dotarea) instituţiilor de învăţământ secundar superior, filiera tehnologică cu profil resurse naturale şi protecţia mediului şi a şcolilor profesionale din domeniul agricol.
Infrastructura socială: înfiinţarea şi modernizarea (inclusiv dotarea) infrastructurii de tip after-school).
2. Investiţii în active necorporale: Costurile generale ocazionate de cheltuielile cu construcţia sau renovarea de bunuri imobile şi achiziţionarea sau cumpărarea prin leasing de maşini şi echipamente noi, în limita valorii pe piaţă a activului precum onorariile pentru arhitecţi, ingineri şi consultanţi, onorariile pentru consiliere privind durabilitatea economică şi de mediu, inclusiv studiile de fezabilitate, vor fi realizate în limita a 10% din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele care prevăd şi construcţii – montaj, şi în limita a 5% pentru proiectele care prevăd simpla achiziţie.
Tipul de sprijin: Rambursarea cheltuielilor eligibile. Plata în avans, cu condiţia respectării unei garanţii bancare sau echivalente corespunzătoare procentului de 100% din valoarea avansului, în conformitate cu art. 45 (4) şi art. 63 ale Regulamentului 1305/2013. Beneficiari: Comunele şi asociaţiile acestora conform legislaţiei naţionale în vigoare, ONG-uri/ pentru investiţii în infrastructura educaţională (grădiniţe) şi socială ( infrastructura de tip after-school).
Cheltuieli eligibile: Pentru proiectele privind infrastructura rutieră de interes local şi infrastructura de apă/apă uzată: construcţia, extinderea şi/sau modernizarea reţelei publice de apă în localităţi rurale care fac parte din aglomerări între 2.000 – 10.000 l.e.; construcţia, extinderea şi/sau modernizarea reţelei publice de apă uzată în localităţi rurale care fac parte din aglomerări între 2.000 – 10.000 l.e.; construcţia, extinderea şi/sau modernizarea reţelei de drumuri de interes local.
Pentru proiectele de infrastructură educaţională/socială: înfiinţarea şi modernizarea (inclusiv dotarea) grădiniţelor şi a creşelor, inclusiv demolarea, în cazul în care expertiza tehnică o recomandă; extinderea şi modernizarea (inclusiv dotarea) instituţiilor de învăţământ secundar superior, filiera tehnologică cu profil resurse naturale şi protecţia mediului şi a şcolilor profesionale în domeniul agricol; înfiinţarea şi modernizarea (inclusiv dotarea) infrastructurii de tip after-school, inclusiv demolarea, în cazul în care expertiza tehnică o recomandă.

Sume şi rate de sprijin aplicabile

Sprijinul public nerambursabil acordat în cadrul acestei submăsuri va fi 100% din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele aplicate de autorităţile publice locale şi ONG-uri care sunt negeneratoare de profit şi nu va depăşi: 1.000.000 Euro/comună, pentru investiţii care vizează un singur tip de sprijin (infrastructură de drumuri, apă sau apă uzată);
2.500.000 Euro/comună, pentru investiţii care vizează înfiinţarea infrastructurii de apă şi apă uzată şi 1.500.000 euro pentru extinderea acestei infrastructuri;
500.000 Euro, pentru proiectele de infrastructură educaţională/socială;
4.000.000 euro, pentru proiectele colective (ADI din care fac parte comune) (proiecte care vizează mai multe comune) fără a depăşi valoarea maximă /comună/tip de sprijin.
Sprijinul public nerambursabil acordat in cadrul acestei submăsuri va fi de maximum 80% din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele generatoare de profit aplicate de ONG-uri care vizează infrastructura educaţională (grădiniţe) şi socială (infrastructura de tip after-school) şi nu va depăşi 100.000 euro.

PNDR Sub-măsura 7.2 Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural

Obiectiv: se va oferi sprijin financiar pentru protejarea obiectivelor de patrimoniu cultural de interes local, aşezăminte monahale inclusiv a aşezămintelor culturale. Investiţiile vor avea un impact pozitiv asupra turismului local şi vor ajuta la stimularea dezvoltării mediului de afaceri local.

Operaţiuni/Acţiuni eligibile

1. Investiţii în active corporale pentru: restaurarea, conservarea şi dotarea clădirilor/monumentelor din patrimoniul cultural imobil de
interes local de clasa B: construcţia, extinderea şi/sau modernizarea drumurilor de acces ale aşezămintelor monahale de clasa B; restaurarea, conservarea şi/sau dotarea aşezămintelor monahale de clasa B; modernizarea, renovarea şi/sau dotarea aşezămintelor culturale (cămine culturale).
2. Investiţii în active necorporale: Costurile generale ocazionate de cheltuielile cu construcţia sau renovarea de bunuri imobile şi achiziţionarea sau cumpărarea prin leasing de maşini şi echipa­mente noi, în limita valorii pe piaţă a activului precum onorariile pentru arhitecţi, ingineri şi consultanţi, onorariile pentru consiliere privind durabilitatea economică şi de mediu, inclusiv studiile de fezabilitate, vor fi realizate în limita a 10% din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele care prevăd şi construcţii – montaj, şi în limita a 5% pentru proiectele care prevăd simpla achiziţie.

Tipul sprijinului: Rambursarea cheltuielilor eligibile

Beneficiari: Comunele, definite conform legislaţiei în vigoare: ONG-uri, definite conform legislaţiei în vigoare: Unităţi de cult, conform legislaţiei în vigoare: Persoane fizice autorizate/societăţi comerciale, care deţin în administrare obiective de patrimoniu cultural de utilitate publică, de clasa B.
Cheltuieli eligibile: restaurarea, conservarea, şi dotarea clădirilor/monumentelor din patrimoniul cultural imobil de interes local de clasa B; construcţia, extinderea şi/sau modernizarea drumurilor de acces ale aşezămintelor monahale de clasa B; restaurarea, conservarea şi /sau dotarea aşezămintelor monahale de clasa B; modernizarea, renovarea şi/sau dotarea aşezămintelor culturale (cămine culturale).

Sume şi rate de sprijin aplicabile

Sprijinul public nerambursabil acordat în cadrul acestei submăsuri va fi 100% din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele de utilitate publică, negeneratoare de profit şi nu va depăşi 500.000 euro. Sprijinul public nerambursabil acordat în cadrul acestei submăsuri va fi 85% din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele generatoare de profit şi nu va depăşi 200.000 euro. Alocarea financiară a submăsurii este de 15% din alocarea totală a măsurii.