Totul despre plata impozitului agricol


Badele_florel2Aşa cum v-am anunţat în ediţiile noastre precedente, recent, Senatul a aprobat creşterea limitelor impozabile şi reducerea normelor de venit pentru unele specii vegetale şi animale pentru care persoanele fizice care realizează venituri din agricultură trebuie să plătească, din acest an, impozit. Pentru a lămuri situaţia, l-am contactat pe directorul executiv al Direcţiei Agricole Vâlcea, inginerul Florel Bădele, care ne-a explicat în detaliu noutatea.

Domnule director, care este primul lucru pe care tre­buie să-l ştie ţăranul vâlcean despre această modificare?

Vreau să încep prin a spune clar că nivelul normei de venit a fost stabilit pe fiecare cultură vegetală în parte, pentru o suprafață mai mare de două hectare. În sectorul creșterii animalelor, nivelul normei este în funcție de specie și de numărul de animale deținute. Prin noul sistem de impozitare se calculează o normă de venit net anual. Din venitul brut se scad cheltuielile și se obține un venit net. Asupra acestui venit net se aplică un impozit de 16% și o cotă de 5,5% pentru contribuțiile la fondul de sănătate.

Există şi scutiri?

Nu vor fi impozitați agricultorii care obțin venituri din valo­rificarea în stare naturală a produselor culese sau capturate din flora și fauna sălbatică. Nu sunt supuse impozitării nici veniturile obținute de către persoanele care lucrează supra­fețe de până la două hectare de teren cultivat cu cereale, oleaginoase, cartofi, sfeclă, soia, hamei, și de 0,5 hectare, pentru culturi de legume în câmp sau în solar. Sunt scutiți de impozit proprietarii de viță-de-vie care lucrează cel mult un hectar de teren și cei care dețin suprafețe mai mici de 1,5 hectare cultivate cu pomi fructiferi. Nu vor plăti impozit pe venit agricol crescătorii de animale care dețin până la trei capete la bovine, maxim zece capete la ovine și caprine, până la șase capete la porcine, maximum 100 de păsări sau 100 de familii de albine.

Concret, cine are de plătit şi cum?

Impozitul va fi plătit de agricultorii care lucrează o suprafață mai mare de teren. La cereale, pentru o suprafață cuprinsă între 2 și 50 de hectare, norma de venit este de 449 lei pe hectar, iar peste 50 de hectare, de 395 lei pe hectar. Norma de venit la cartofi este de 3.488 lei pe hectar, dacă per­soana deține între 2 și 50 de hectare și de 3.070 lei pe hectar pentru suprafețe de peste 50 de hectare. Cei care cultivă legume în câmp trebuie să știe că vor plăti 4.001 lei pe hectar pentru suprafețe cuprinse între 0,5 – 2,5 hectare, 3.605 lei pentru 2,5 – 10 hectare și 2.563 lei pe hectar pentru cei care dețin peste 10 hectare. Și persoanele care au în proprietate un număr mare de animale vor plăti impozit. Pentru cei care dețin între 3 și 50 de capete de bovine, norma de venit este de 698 lei pe animal și de 512 lei pe animal pentru cei care au peste 50 de capete. La ovine și caprine, norma de venit este de 23 lei pe animal la 10 – 49 de capete, 70 lei pe animal între 50 și 300 de capete și 56 lei pe animale la peste 300 de capete. Pentru crescătorii de porci, norma de venit este de 56 lei pe animal pentru efective cuprinse între 6 și 9 capete. Aceasta crește la 181 lei pe animal la 10 -150 de capete. Cea mai mică normă de venit este la păsări: 3 lei pe pasăre, pentru cei care dețin între 100 și 500 de capete, și 2 lei de pasăre, la peste 500 de capete. Persoanele care au între 100 și 300 de familii de albine vor plăti 102 lei pe familie, iar la peste 300 de familii – o normă de venit de 93 lei pe familie.

Cum are loc plata?

Fiecare proprietar de teren de peste 30 de ari și/sau mai multe păsări și animale este înregistrat la APIA. Așa cum se calculează de simplu și corect subvenția la care are dreptul un agricultor, în rubrica vecină se trece venitul prevăzut de lege, din care se deduce impozitul de 16% și contribuția de 5,5% la sănătate. Nici măcar nu trebuie cineva obligat să plătească, se poate retrage direct din suma cuvenită ca subvenție, când se fac plățile, de regulă la sfârșit de an.