Totul despre Operaţiunea 1.3.3 – Sprijin pentru integrarea întreprinderilor în lanţurile de furnizori sau clustere


• Operaţiunea 1.3.3 „Sprijin pentru integrarea întreprinderilor în lanţurile de furnizori sau clustere” îşi propune încurajarea dezvoltării clusterelor (emergente şi inovative) şi a lanţurilor de furnizori, prin sprijinirea integrării întreprinderilor, în special a IMM-urilor în aceste structuri de afaceri, cu scopul de a-şi îmbunătăţi competitivitatea pe plan naţional şi internaţional


Obiective operaţionale

Pentru clusterele emergente, scopul operaţiunii este în principal de a dezvolta noi clustere şi a sprijini întărirea capacităţii instituţionale a acestora, prin activităţi de atragere de noi membri, promovare şi animare cu scopul de a îmbunătăţi imaginea clusterului ca întreg şi a cooperării între membrii săi.

Pentru clusterele inovative, operaţiunea urmăreşte sprijinirea implicării IMM în activităţi colaborative de cercetare-dezvoltare-inovare şi creşterea interacţiunii dintre firme, organisme de cercetare, instituţii din mediul academic şi ştiinţific, administraţie publică etc., cu scopul de a creşte competitivitatea economiei româneşti.

Solicitanţi eligibili

Pot participa la program entităţile de management ale clusterelor (EMC) ce vor depune proiecte în numele clusterelor pe care le reprezintă. Sunt acceptate următoarele tipuri de proiecte: Proiectele destinate clusterelor emergente cuprind activităţi eligibile de animare a clusterului. Proiectele destinate clusterelor inovative cuprind activităţi eligibile de animare a clusterului şi activităţi de cercetare. Ambele tipuri de proiecte trebuie să propună activităţi de interes comun membrilor clusterului respectiv. Durata de implementare a contractului este de maximum 18 de luni de la data semnării Contractului de finanţare de către ultima din cele două părţi semnatare (Beneficiar şi Autoritatea Contractantă Ministerul Economiei – AM POSCCE), dar nu trebuie să depăşească data de 31.07.2015.

Cheltuieli eligibile cuprind: Cheltuieli cu achiziţia de servicii de consultanţă; Cheltuieli pentru activităţile de marketing; Cheltuieli pentru organizarea de/şi/sau pentru participarea la sesiuni de formare (training) şi/sau evenimente pentru facilitarea schimbului de experienţă; Cheltuieli cu managementul clusterului/lanţului de valoare; Cheltuieli pentru achiziţionarea de active corporale, altele decât clădiri şi terenuri, active necorporale, obiecte de inventar şi altele; Cheltuieli aferente activităţilor de consultanţă furnizate de către consultanţi externi (doar pentru clusterele inovative); Cheltuieli pentru proiecte de cercetare – dezvoltare (doar pentru clusterele inovative); Cheltuieli legate de realizarea studiilor de fezabilitate (doar pentru clusterele inovative); Cheltuieli cu servicii de consultanţă în domeniul inovării şi servicii de sprijinire a inovării (doar pentru clusterele inovative); Cheltuieli cu închirierea de personal cu înaltă calificare (doar pentru clusterele inovative).

Condiţii de finanţare

Bugetul alocat acestui apel de proiecte este de 89 milioane lei. Pentru clusterele emergente, finanţarea maximă nerambursabilă este de 890.000 lei (echivalentul a 200.000 euro). Pentru clusterele inovative, finanţarea maximă nerambursabilă este de 5.340.000 lei. Intensitatea maximă a sprijinului financiar nerambursabil acordat din totalul costurilor eligibile prin Schema de ajutor de stat este de: 65% pentru EMC-uri asimilate unei întreprinderi mari (pentru proiecte de CDI); 75% pentru EMC-uri asimilate unei întreprinderi mijlocii (pentru proiecte de CDI); 100% pentru EMC-uri asimilate unei întreprinderi mici (pentru proiecte de CDI). Intensitatea maximă a sprijinului financiar prin schema de ajutor de minimis este de 100% (200.000 euro pe o perioada de 3 ani fiscali).

Termene-limită

Termenul de depunere: depunerea proiectelor se face începând cu 2 august 2013, ora 9,00 până la 2 octombrie 2013, ora 16,00. Proiectele nedepuse în acest interval vor fi considerate respinse. Locul de depunere: proiectele se pot depune la sediul la sediul Autorităţii de Management a Programului Operaţional “Creşterea Competitivităţii Economice” (AM POSCCE), din str. Ernest Juvara, nr. 3-7, sector 6, Cod Poştal 060104, Bucureşti, în zilele de luni-joi intre orele 9.00-16.00 şi vineri între orele 9.00-14.00.

În cazul utilizării serviciilor de poştă/curierat, va fi luată în consideraţie data predării proiectului către curier, înscrisă în documentul de expediţie.