Toamna… roadelor bogate la Biblioteca Județeană


A venit toamna… Într-o emoție nichitastăneștiană, la Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea, s-a bătut gongul pentru strângerea roadelor. Cuvintele ascunse prin ungherele limbii române, adunate în cărți, sunt evaluate de cititorii avizi de lectură.
A venit toamna, medicul-scriitor Dionisie Dubinciuc și-a prezentat „recolta” – două cărți apărute la Editura Antum Ivireanul: „Cântecele lumii” și „Anotimpurile unei alte lumi” – într-o… „clacă” literară de nota zece. Cu această ocazie, am aflat de la reputatul dramaturg, poet, prozator și eseist Doru Moțoc că preferă toamna oricărui anotimp, ca și poetul Dionisie Dubinciuc. Păi, când ne este furat cântecul verii, când lupii toamnei dau târcoale de ruginesc bolțile de frică și se cațără-n spinarea strugurilor cu umeri noduroși și gârboviți, iar restul recoltelor se-nghesuie… care-n poduri, care-n hambare, care-n beciuri, care-n butoaie, cum să nu raportezi celor dragi ce-ai muncit peste an, vâlceanule blând!?
Directorul Bibliotecii „Antim Ivireanul” din orașul nostru de sub sprânceana Coziei, conf. univ. dr. Remus Grigorescu, a deschis larg „hambarele” sezonului de toamnă de la „Casa Cărților” și a anunțat un program rodnic al unei… toamne de carte. Apoi, prozatorul, editorul și reputatul om de cultură Ioan Barbu (Nenea), fondatorul revistei „Rotonda valahă”, de câteva luni plecată în lume din nevoia de românism, a vorbit despre personalitatea protagonistului dublei lansări de carte, Dionisie Dubinciuc, despre popasurile sale scriitoricești în cele patru anotimpuri ale anului, dar și într-o lume pe care medicul-poet o visează fără corupți și sărăcie. Despre omul Dubinciuc și cărțile sale au mai vorbit Emilia Dănescu, poetă din București (vâlceancă de origine) și Doru Moțoc, ambii încântând sala, arhiplină cu iubitori ai cărții, prin cele spuse întru creionarea drumului străbătut de inspirația poetului, o luminoasă încadrare în mediul liric românesc.
Atmosferă frumoasă, selectă, junimistă. În cartea „Anotimpurile unei alte lumi”, scriitorul-medic ne surprinde cu ceva nou: proza de calitate. Cartea este structurată pe câteva capitole (Primăvara, Vara, Toamna, Iarna), fiecare anotimp „tăindu-și felia sa” – și ultimul: O altfel de lume. Citind cartea ai senzația că este lucrarea unui specialist, a unui profesionist al domeniului, care are la activ multe romane scrise, că în niciun caz nu este un debutant în proză.
Cu poezia lui Dionisie Dubinciuc suntem obișnuiți, nu este la prima carte de lirică. În „Cântecele lumii” se desfășoară angelic, metafora-prințesă tronează în lăcașul regal, curgerea versurilor, fie cel în vers alb, fie cel cu rimă, fiind ca o dulce apă lină, fără poticneli.
În încheierea unui frumoase și productive seri închinate cuvântului românesc, scriitorul Ion Soare, reputat critic literar și om de cultură, a făcut o incursiune prin cele două ediții ale proaspetei reviste „Rotonda valahă”, o adevărată operă în care abundă texte bune ale unor autori de marcă din țară, dar și din alte țări ale lumii (Canada, Franța, China ș.a.) „Rotonda valahă”, cum scria poetul Ion Brad, este „o revistă a spiritului liber și democratic”, care nu se supune nici unei norme străine de ființa românească, propunând cititorilor o grilă a valorilor culturale.
Puiu RĂDUCAN