Timp de zece zile, Perla Oltului, animată de teatru și arte vizuale


Două ilustre personalități ale Călimăneștiului, de notorietate națională și internațională, aureolează, de un deceniu și mai bine, Tabăra Națională de Teatru „Florin Zamfirescu” și Tabăra de Arte Vizuale „Vlaicu Ionescu”, aflate, în această vară (17 – 27 iulie), la edițiile a X-a și, respectiv, a XII-a. „Motorul” care le ține în viață este același om iubitor de cultură și frumos, de când îl cunosc (și nu de azi, de ieri!), dr. Florinel Constantinescu, întâiul gospodar al orașului supranumit pe drept cuvânt „Perla Oltului”.
Într-o după-amiază însorită și într-un decor natural deosebit, pe frumoasa terasă a Pavilionului Central, unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectură din zonă și una din atracțiile principale ale stațiunii vâlcene, a avut loc deschiderea festivă a taberelor din acest an, cu alocuțiuni în cuvinte alese din partea gazdelor și organizatorilor: primarul Florinel Constantinescu, actorul emerit profesor universitar Florin Zamfirescu, Adrian Bușu, vicepreședinte al Consiliului Județean Vâlcea, pictorul Gheorghe Dican, președintele Filialei Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici și vicepreședinte al UAP din România, pictorița Tina Popa, criticul de artă Luiza Barcan ș.a.
Un program variat, cu grijă pregătit de neîntrecutul actor, regizor și profesor Florin

rbthdr

Zamfirescu va anima stațiunea în aceste zile, încântând localnicii și turiștii veniți din toate zările. Se vor derula pe parcursul a nouă zile: un atelier de dezvoltare personală, un altul de dans, dublat de un concurs (ediția a III-a). Programul cuprinde teatru de păpuși, precum și un concurs de recitare (ediția a II-a). Sâmbătă, 21 iulie, seara a fost rezervată unui spectacol de vorbire și recitare susținut de studenți de la UNATC București, iar a doua zi (duminică) pe scena Teatrului de Vară „Florin Zamfirescu” din Parcul Central al orașului a avut loc un foarte aplaudat spectacol de mișcare scenică. Joi, 26 iulie, începând cu ora 19.30, în același loc, va fi îmbulzeală mare, firește, la „Teatru labirint” pe texte de I. L. Caragiale.
Dacă teatrul a fost (și va fi) la înălțime, nici artele vizuale nu lasă mai jos stacheta de la înălțimea ridicată în cele unsprezece ediții trecute. Expoziția retrospectivă „Amprentele locului”, vernisată în chiar după-amiaza deschiderii festive a taberei, a demonstrat vizitatorilor arta înaltă a creatorilor de frumos care s-au perindat prin atelierele edițiilor precedente.
În vara aceasta, tabăra este onorată de pictori din România și din Basarabia: Sorinel Cârstnic, Mirela Hagiu, Ion Jabinschi, Valeriu Jabinschi, Lucia Juncu, Gheorghe Mosorescu, Cătălin Negrea, Ramna Slug – și de trei seniori ai picturii românești: Tina Popa, Angela Tomaselli și Marin Răducu. Critic de artă – Luiza Barcan, iar coordonator – Gheorghe Dican.
De-abia aștept ziua de joi, 26 iulie (ora 18.00), când terasa Pavilionului Central va găzdui expoziția cu lucrările acestor maeștri ai culorii din zilele taberei cu numărul 12. Sunt convins că vom asista la un miracol de metafore pe pânză. Parafrazând o expresie dintr-un foarte apreciat Album al reputatei Tina Popa, vom asista, cred, la un… cuprins din necuprins!