Teoria conspirației sau plan diabolic? Oltchim ajunge în mâinile lui Putin!


• Magnatul Ștefan Vuza vrea să cumpere Oltchim cu finanțare rusească

Cu doar o săptămână până la expirarea termenului de efectuare a plăților pentru preluarea combinatului chimic, G4media.ro aruncă în aer imaginația chimiștilor cu un scenariu dincolo de așteptări: Ștefan Vuza vrea să cumpere Oltchim cu finanțare rusească!
„Combinatul de produse chimice Chimcomplex Borzești, controlat de magnatul Ștefan Vuza, a primit undă verde de la Consiliul Concurenței pentru achiziția unei mari părți din activele Oltchim contra sumei de aproximativ 128 de milioane de euro. Finanțarea pentru cea mai mare parte a sumei vine de la banca VTB Europe, cu capital rusesc și sediul în Frankfurt (Germania), potrivit documentației depuse de Vuza. Banca – mamă a VTB Europe este o instituție rusească de credit, aflată pe lista băncilor sancționate de SUA și Uniunea Europeană din cauza legăturilor cu Kremlinul. Filiala din Europa a VTB nu se află însă pe lista băncilor și companiilor sancționate de UE și SUA, așa că Chimcomplex poate apela la finanțarea tranzacției cu Oltchim prin intermediul acesteia. Ștefan Vuza, proprietarul companiei care deține pachetul majoritar de acțiuni la Chimcomplex Borzești, a refuzat să facă declarații pentru G4Media.ro referitoare la tranzacție. VTB este controlată de statul rus, prin intermediul unei agenții din subordinea Ministerului pentru Dezvoltare Economică. Ea a fost sancționată de SUA și UE pentru că a furnizat finanțarea necesară pentru operațiunea de anexare a Crimeei din 2014. Vuza a încercat să atragă finanțarea necesară tranzacției de la mai multe bănci europene și americane, dar acestea au refuzat în cele din urmă să se implice, astfel că omul de afaceri a apelat la finanțare din Rusia. Alături de VTB Europe, un alt finanțator al tranzacției este Credit Suisse. Rușii de la VTB au mai fost interesați de Oltchim și în 2013, când au discutat subiectul cu ministrul Economiei de la acel moment, Varujan Vosganian. Tranzacția s-a împotmolit atunci în procedurile birocratice provocate de insolvența societății. După cumpărare, Stefan Vuza va crea Compania Română de Chimie, din care vor face parte Oltchim Râmnicu Valcea și Chimcomplex Borzesti”, scrie g4media.ro.
„Începerea discuțiilor exclusive cu doi parteneri europeni de top marchează o etapă importantă în dezvoltarea companiei și deschide calea pentru finalizarea cu succes a achiziției activelor Oltchim”, a declarat patronul Chimcomplex, Ștefan Vuza. De asemenea, Chimcomplex a anunțat că a îndeplinit ultimele două condiții suspensive ale contractului de achiziție a activelor Oltchim, respectiv a obținut avizul strategic al CSAT și aprobarea concentrării economice de către Consiliul Concurenței.

„Războiul de gherilă” de la Secția Oxo e în toi

După cum vă informam și anterior, starea de nemulțumire din rândul chimiștilor înainte de preluarea combinatului de către Ștefan Vuza este la cote tot mai mari. Ultimul mesaj dinspre angajați lansat, pe rețele de socializare, este edificator: „SALARIAȚII SECȚIEI OXO-ALCOOLI se mențin ferm pe poziție. Aceștia NU SEMNEAZĂ contractele cu Chimcomplex indiferent de tehnicile de manipulare si de intimidare practicate de anumiți superiori ierarhici. Alături de colegii lor din OXO sunt si alți salariați din Oltchim. Ce AU ÎNȚELES colegii care nu semnează este ceea ce NU AU ÎNȚELES colegii care semnează și anume:
• SC Oltchim SA a funcționat de 52 de ani modernizandu-se permanent până în prezent;
• SC Oltchim SA a fost edificat și modernizat de părinții și/sau bunicii multora dintre salariații de azi și lăsat ca moștenire din generație în generație pentru a fi transmis în același mod mai departe și nu pentru a fi divizat și falimentat;
• SC Oltchim SA a constituit piatră de temelie a dezvoltării județului Vâlcea;
• SC Oltchim SA nu trebuie să ajungă în mâna unor oameni de afaceri al căror istoric arată CLAR că au preluat în timp mai multe companii de stat pe care le-au falimentat.
Exemplele pot continua, dar pentru un moment ne oprim aici.
Ne înclinăm în fața celor care au înțeles aceste aspecte și îi asigurăm de TOT RESPECTUL ȘI CONSIDERAȚIA NOASTRĂ.
Respect pentru salariații OXO! Respect pentru salariații Oltchim care se opun divizării Oltchim nesemnând contracte cu Chimcomplex.”