Suprapunerea de la Bistrița era cunoscută de Guvern din 2009!


Încă din anul 2009, autoritățile județene au semnalat Guvernului și Ministerului Mediului situația conflictuală din Costești, unde s-a produs o supra­punere între perimetrul minier și zona Parcului Naţional Buila-Vânturariţa.
Iată ce transmitea, în ședința de Guvern din august 2009, Remus Grigorescu (foto), prefectul Vâlcii de la vremea aceea: „Ne exprimăm speranţa că ne veţi sprijini în demersul nostru de a modifica limitele Parcului Naţional Buila–Vânturariţa (unde s-a produs o suprapunere, pe o porţiune de cca. 12 ha, între perimetrul minier instituit anterior şi zona Parcului), astfel încât să asigurăm atât protecţia naturii în acest colţ de ţară, cât şi dezvoltarea economică viitoare a judeţului, de acesta depinzând soarta unor unităţi economice importante – platforma chimică, exploatarea minieră de sare, agenţi economici cu activitate conexă”.
În același timp, Grigorescu transmitea la București: „Structura geomorfologică a terenului specifică zonelor subcarpatice şi precipitatiile din ultimii ani au amplificat fenomenul alunecărilor de teren, afectând 71 de localităţi din 89. Aproximativ 40 de mii de ha sunt afectate, ceea ce necesită lucrări de consolidare şi refacere a infrastructurii de aproape un miliard de euro. Din păcate, nu s-au putut accesa fondurile europene în acest scop, nefiind capitole cu această destinaţie, iar pentru utilizarea Fondului Naţional de Mediu nu s-au găsit resursele necesare asigurării cofinanţării care este de 50%”.