Suieștiul l-a reprimit acasă pe Patriarhul Justinian Marina


• ctitorul Lucian Zmaranda a construit un ansamblu monahal spre pomenirea veșnică a celui de-al treilea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, chiar în satul său natal
• primarul Ionel Michiu a fost un mare susținător al acestui proiect îndrăzneț
• și unul și altul au găsit, însă, cel mai mare sprijin la Arhiepiscopul Râmnicului ÎPS Părinte Varsanufie, cel care, în vara lui 2015, punea piatra de temelie a viitoarei case a Domnului

Ziua de duminică, 4 decembrie, a fost una care va rămâne pentru totdeauna în conștiința locuitorilor micului sat Suiești – din comuna Stănești. Este ziua în care zeci de preoți, alături de IPS Varsanufie – Arhiepiscopul Râmnicului, au pășit în noul lăcaș de cult construit aici și i-au dat binecuvântarea Domnului prin sfânta slujbă de sfințire.
A fost sfințit, așadar, Paraclisul Mănăstirii cu hramul Sf. Mc. Gheorghe. Aceasta a fost ridicată, cum spuneam, în Suiești – satul natal al Patriarhului Justinian Marina, pentru pomenirea sa veșnică.
Ctitori au fost familia Lucian și Elena Zmaranda, împreună cu copiii lor.

Mănăstirea se află la doi pași de o biserică monument istoric
Ansamblul monahal este o replică arhitecturală a Schitului Maicilor din București, o mănăstire construită în anul 1726, în stil brâncovenesc. Patriarhul Justinian Marina s-a preocupat de repararea acesteia, între anii 1955-1958. Din păcate, în anul 1982, clădirile înconjurătoare ale Schitului Maicilor au fost demolate de autoritățile comuniste, iar biserica a fost mutată.
Mai sus de mănăstire, la doar câțiva zeci de metri se află Biserica „Sf Cuvioasă Parascheva” – monument istoric din lemn, construită în anul 1746, în judeţul Sălaj, dusă apoi la Breaza. Al treilea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române – Iustinian Marina și-a pus și de această dată amprenta, în 1950 aducând-o în satul său natal.

1.000 de oameni au îngroșat un punct mic de pe hartă numit Suiești
Duminica trecută, sute de oameni din toată Oltenia și nu numai, alături de toată suflarea din Suiești și satele învecinate, au venit cu autocare, microbuze sau mașini personale pentru a asista la slujba de sfințire a Paraclisului mănăstirii. Am asistat la un moment pe care eu personal nu l-am văzut niciodată în aproape 40 de ani. Un sătuc realmente liniștit, în care nu se întâmplă nimic, a devenit în dimineața de 4 decembrie un adevărat furnicar. Pe drumurile pe unde trec, în mod obișnuit, câțiva oameni pe lună, s-a circulat pe două benzi, bară la bară.
Acest proiect a fost susținut în permanență de primarul Michiu, care a creat infrastructura, atât rutieră (a transformat un imens șanț în drum cu două benzi), cât și cea a utilităților. S-a zbătut și a reușit, împreună cu ctitorul să aducă micuțului sat depopulat, cu timpul, un strop de „viață”, într-o liniște care, de cele mai multe ori, părea de mormânt.
Primarul comunei Stănești – Ionel Michiu își dorește ca efervescența creată de acest eveniment istoric să continue și după introducerea mănăstirii în circuitul monahal.