Sub sloganul „Viitorul lor este și viitorul nostru – O planetă sănătoasă pentru păsările migratoare și oameni”: 10 mai – „Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare”


În fiecare an, în preajma zilei de 10 mai, se sărbătorește „Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare”, printr-o campanie de conștientizare publică, coordonată de UNEP/Secretariatul Convenției privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice (Convenția de la Bonn)) și Secretariatul Acordului privind conservarea păsărilor de apă migratoare african-eurasiatice (AEWA).
Anul acesta celebrarea „Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare” are ca temă: „Viitorul lor este și viitorul nostru – O planetă sănătoasă pentru păsările migratoare și oameni”. Cele mai frecvente presiuni antropice asupra păsărilor sălbatice sunt: modificarea practicilor de cultivare a terenurilor, suprapășunatul, pesticidele, modificările antropice ale corpurilor de apă, reducerea conectivității habitatelor și a captărilor de apă din subteran, pescuitul și poluarea.
Aproximativ 15% din speciile de păsări sălbatice de la nivelul UE sunt aproape amenințate, în declin, iar alte 17 % din specii sunt ame­nin­țate. Datorită faptului că populațiile multor specii de păsări sălbatice migratoare și native din Europa sunt în declin, Uniunea Europeană a introdus politici care să inverseze această tendință, prin interzicerea anumitor practici și luarea unor măsuri de protecție și gestionare a habitatelor de cuibărire și de hrănire. Obiectivul-cheie al strategiei UE în domeniul biodiversității este stoparea pierderii biodiversității și a degradării serviciilor ecosistemice până în anul 2020 și refacerea acestora, în măsura în care este posibil.
Majoritatea speciilor de păsări din România sunt păsări migratoare, care în timpul iernii, când nu-și găsesc hrana, migrează în Africa, bazinul Mării Mediterane, în sudul Asiei și chiar în bazinul Mării Negre. Primăvara, cele mai multe revin în emisfera nordică, unde găsesc temperaturi favorabile pentru reproducere și creșterea puilor. Alte specii de păsări migrează din zonele nordice ale Europei și din Siberia pentru a ierna în România. Rezervația Biosferei Delta Dunării este preferată pentru speciile de păsări de pasaj, care se opresc pentru a se odihni și hrăni. România a aderat la Convenția privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice prin Legea nr. 13/1998 și a ratificat Acordul privind conservarea păsărilor de apă migratoare african-eurasiatice (AEWA) prin Legea nr. 89/2000.  Deoarece există o legătura indisolubilă a omului cu natura, trebuie să existe un management durabil al resurselor naturale, acțiunea de conservare a speciilor de păsări migratoare și a habitatelor în care trăiesc fiind importantă pentru viitorul omenirii. Datele ne-au fost furnizate de către Alin Iulian Voicescu, director executiv APM Vâlcea.