Statul român se comportă ca un fraier. Şi va vinde pe nimic Oltchim–ul! (2)


vladoiu_aurel1Vlădoiu: „15.000 de oameni au de suferit în urma nefuncţionării Oltchim”

Deputatul Aurel Vlădoiu este unul dintre parlamentarii vâlceni care s-a implicat permanent pentru rezolvarea problemelor care au apărut, în ultimii ani, la Oltchim SA. Trebuie spus, în pri­mul rând, că deputatul social – de­mo­crat, alături de Emilian Frâncu (de­pu­tat în Parlamentul României) în le­gis­latura 2004 – 2008 au iniţiat şi pro­mo­vat legea privind reconversia dato­riilor Oltchim către statul român. „În anul 2007 s-a aprobat legea privind con­versia datoriei Oltchim către AVAS în acţiuni. Legea a fost votată de Par­la­ment cu doar două voturi împotrivă şi o abţinere. Pe baza acesteia, s-a trans­­mis la Comisia Europeană docu­men­­taţia pentru a primi acceptul pen­tru reconversie şi pentru a nu se con­si­dera această acţiune ajutor de stat. La începutul acestui an, la Guvernul României a ajuns aprobarea CE, iar în luna martie trebuia ca Guvernul Ungu­reanu să dea dispoziţie la AVAS pentru conversia datoriilor. Astfel, creşterea pachetul de acţiuni deţinut de statul român la Oltchim. Nu s-a întâmplat aşa”, declară deputatul Vlădoiu.

O a doua zonă în care s-a acţionat sunt întâlnirile şi negocierile care s-au purtat de către toţi parlamentarii din judeţele Vâlcea şi Argeş, alături de pre­şedinţii Consiliilor Judeţene şi pre­fec­ţii celor două judeţe, pentru prelua­rea Arpechim Piteşti de către Oltchim. „În plus, am informat permanent autorităţile centrale – în speţă premierii Emil Boc, Mihai Răzvan Ungureanu şi miniştrii Adriean Videa­nu, Gheorghe Pogea şi Sebastian Vlă­descu – despre situaţia de la Oltchim. Am transmis, de asemenea, adrese comisiilor de control SIE şi SRI privind activitatea acţionarului minoritar PCC, care a încercat să distrugă Oltchim-ul! Am acţionat şi pentru informarea lui Jose Manuel Barroso – preşedintele Co­misiei Europene şi a comisarului euro­pean pentru afaceri economice şi financiare, Joaquín Almuna”, a mai spus Vlădoiu.

Urmare a nefuncţionării combina­tului chimic vâlcean, vor apărea pro­ble­me pe orizontală pentru zeci de so­cie­tăţi comerciale, inclusiv pentru CET Govora, Exploatarea Minieră Rm. Vâl­cea, dar şi în bazinele carbonifere ale judeţului Vâlcea. „Aproximativ 15.000 de oameni vor avea de suferit în urma nefuncţionării Oltchim, şi vorbim de 15.000 locuri de muncă din trei judeţe: Vâlcea, Gorj şi Argeş. Trebuie să ac­ţio­­năm urgent şi hotărât pentru sal­varea acestor locuri de muncă şi pentru repornirea Oltchim”, a conchis Aurel Vlădoiu.

Coca_LaurentiuCoca, în prima linie a salvării OLTCHIM

„Împreună cu colegii parlamentari, alături de preşedintele Ion Cîlea, am întreprins tot ce se putea întreprinde din punct de vedere legislativ pentru rezolvarea problemelor legate de Oltchim. Am organizat o serie de întâlniri cu europarlamentarii noştri când era vorba de reconversia acţiunilor. Întâlniri cu parlamentarii din judeţul Argeş şi cu OMV Petrom, pentru că o parte din materia primă se lua de aici. Am interpelat toate comisiile parlamentare care aveau legătură cu această problemă, de la care am primit şi răspuns. În trei luni nu se poate îndrepta ce s-a stricat în 7 ani, cu bună ştiinţă. Aici, nu mă refer la conducerea combinatului. În 2008, combinatul avea o cotă de piaţă la nivel Uniunii Europene de 2,1% şi se comercializau produse în peste 80 de ţări. Sper ca această privatizare să fie una de succes, cel puţin ca a doua pri­vatizare de la USG. Şi să nu se piardă locurile de muncă pentru că inter­dependenţa economică este clară, iar eu sunt direct interesat ca inginer mi­ner de această situaţie. Producţia com­binatului se bazează pe sarea de la Ocnele Mari, pe calcarul de la Costeşti, care este şi comuna mea natală, dar şi pe energia asigurată de CET Govora, prin cărbunele de la Berbeşti”, declară senatorul Laurenţiu Coca.
CONTINUARE…