Start Campaniei Naționale de Prevenire a Cancerului


• până la finele lunii noiembrie, populația va fi informată despre prevenirea cancerului și analizele ce pot fi efectuate pentru depistarea bolii • 519 cazuri noi înregistrate în primul semestru al anului

Sâmbătă, 15 octombrie, a fost lan­sată oficial, în județul Vâlcea, Cam­pa­nia Națională de Prevenire a Cance­rului. Ideea a aparținut ministrului Să­nă­tății, Ladislau Ritli, medic oncolog, iar informarea populației pe această temă se va face până la finele lunii no­iembrie. La lansarea campaniei a par­ticipat dr. Cristina Gândăcioiu – DSP Vâl­cea, Alina Georgescu – psiholog Școa­la nr. 5, Ștefan Mărgăritescu – ins­pector educativ IȘJ Vâlcea, Grigore Ră­ban – președinte CARP Vâlcea și Ali­na Matica – Biblioteca Județeană.  Potrivit datelor furnizate de dr. Cristina Gândăcioiu, purtător de cuvânt DSP Vâlcea, se vrea conștientizarea popu­lației asupra acestui mare pericol și adresarea la medicul de familie la cel mai mic semn de întrebare. Campania va viza cele trei forme de cancer: can­ce­rul de col uterin, cancerul mamar și can­cerul de colon. „Tema campaniei  se intitulează – Cancerul poate fi pre­ve­nit – și vom vorbi despre trei factori mari ce pot duce la îmbolnăvirea unei per­soane: consumul de alcool, de ca­fea și fumatul. Totodată, să nu uităm că trebuie limitat consumul de carne ro­șie și să ne axăm mai mult pe carne albă, să facem zilnic mișcare timp de 30 de minut. Oricum, toate aceste re­guli se știu de mulți dintre noi, dar prea puțini le și respectă”, a precizat dr. Gândăcioiu.

Cancerul bronhopulmonar, cap de listă

În ultimii ani, cazurile ce au crescut semnificativ, la nivel de județ, sunt cele de cancer pulmonar, urmate de cancerul mamar. O statistică arată că-n Vâlcea, anul acesta, s-au înre­gis­trat 519 cazuri noi de cancer și asta doar în primele șase luni. Per total, la nivel de județ s-au înregistrat anul trecut 8.000 de cazuri de cancer. Cap de listă este cancerul bronhopul­mo­nar, cu 55 de cazuri, urmat de cancerul de sân – 47 de cazuri, cancerul gastric – 42 de cazuri, cancerul de prostată – 24 de cazuri, cancerul de col uterin – 23 de cazuri și cancerul de piele – 4 cazuri. Nu se poate vorbi de o vârstă anume când cancerul lovește, dr. Gândăcioiu dând exemple de tumori la copii de 4, 12 și 14 ani. Campania de informare va ține până la finele lunii noiembrie, când vor avea loc acțiuni în unitățile școlare, unde vor fi împărțite materiale video, pliante, se vor ține ore de informare pe această temă.

Campanie… fără mamograf

Dacă partea de informare a fost lămurită, se va sta mai greu cu prac­tica. Întrebați despre anumite consul­ta­ții gratuite oferite cetățenilor, imediat după campania de informare, repre­zen­tanții DSP Vâlcea nu ne-au putut spune cu certitudine dacă acestea vor avea loc, totul rămânând la decizia Mi­nisterului Sănătății. În cazul cancerului de col uterin avem suporturile nece­sare: se pot efectua teste Papanicolau în fiecare cabinet medical. Mai greu stăm însă cu efectuarea mamografiei. La Spitalul Județean de Urgență ma­mo­graful nu funcționează, iar mulți dintre cei suspecți de cancer de sân sunt nevoiți să se deplaseze în alte județe pentru efectuarea analizei. Precizăm că, în România, rata incidenței/100.000 de locuitori este de 205 cazuri, iar rata mortalității/100.000 de locuitori: 127 decese.