Standardul de cost pentru reabilitarea termică a blocurilor, reactualizat


Un comunicat oficial de presă anunţă că standardul de cost aplicabil în cazul lucrărilor de reabilitare ter­mică a blocurilor de locuinţe a fost actualizat astăzi, prin adoptarea, în şedinţă de Guvern, a proiectului de Hotărâre pentru modificarea Anexei nr. 2.4 la HG nr. 363/2010 privind aprobarea standardelor de cost pentru obiective de investiţii finanţate din fonduri publice.

Standardul de cost reprezintă un instrument extrem de util pentru pri­mării, el contribuie la creşterea efici­en­ţei economice a programelor de in­vestiţii. Acest instrument, pus la dis­poziţie de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, le ajută să fun­damenteze indicatorii tehnico–eco­­nomici şi să estimeze bugetele pro­gramelor locale de reabilitare ter­mică. Totodată, standardul de cost vine şi în sprijinul operatorilor econo­mici interesaţi să participe la contrac­ta­rea lucrărilor de intervenţie, care au, astfel, la îndemână un fel de ghid în elaborarea ofertelor. Actualizarea stan­dardului a fost generată de nece­si­tatea introducerii în reglementări a unor lucrări şi tehnologii noi, dar şi pen­tru conformitate cu evoluţia pre­ţu­rilor la resursele specifice în dome­niul construcţiilor.

Astfel, standardul va cuprinde lucrări noi, precum cele de reabilitare a instalaţiilor de distribuţie în subsol a agenţilor termici (apă caldă şi căl­dură), de echilibrare termohi­drau­lică, de înlocuire a cazanului folosit la centrala termică de bloc cu unul nou, mai performant sau, de la caz la caz, a arzătorului respectivei centrale, fără modificarea tipului de combustibil.

În privinţa tehnologiilor noi, noua reglementare prevede utilizarea de sisteme compozite de termo şi hidroi­zolare care să fie însoţite de certifi­cate de conformitate sau de declaraţie de performanţă, sau de utilizarea de produse de construcţii compatibile teh­nic. Actualizarea preţurilor unitare de referinţă luate în calcul la stabilirea standardului de cost s-a făcut, de exemplu, la nivelul lunii august – pentru materiale, utilaje şi transport, la nivelul mediei aferente primului semestru din anul în curs – pentru manoperă, sau, pentru cursul valutar, la nivelul de 4,45 lei/euro, curs luat în calcul la rectificarea Bugetului de stat din august 2012.

Elaborarea documentaţiei teh­nico–eco­nomice, precum şi proce­du­rile de avizare şi aprobare a indica­to­rilor tehnico – economici, aflate în curs de desfăşurare, la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, se vor soluţiona în condiţiile actului normativ în vigoare la data la care au început. Standardele de cost constituie docu­mente de referinţă cu rol de ghidare în promovarea obiectivelor de investiţii similare, din punct de vedere tehnic, cu obiectivele de referinţă prezentate în standardele respective de investiţii finanţate din fonduri publice.